huenfrderu

Közzététel: 2019. jún. 20.

Young naturefriends gathered in Riga for a training course march 2019 to discover many practices of activism and find their own place for their ideas to be empowered and inspired and make them into a reality!

Activism has been an important facet of the Naturefriends movement for more than 120 years. The level of experience with political activism varies throughout the network as well as the different qualitative approaches to it, providing thereby a good potential for a fruitful exchange and capacity building. IYNF has a heterogeneous network, where political activism is perceived in different ways, influenced for example by the dynamics behind current political developments in Central and Eastern Europe.

This project aims at developing political literacy and critical thinking of young people and empowering them to take an active role in their communities.

More information here: http://www.iynf.org/events/training-c...[1]

This project is kindly supported by the Erasmus+ programme of the European Union.

References

  imagePatterns of Activism - find the activist within you!...

  Bővebben: Patterns of Activism - find the activist within you!

  Attachments:
  Download this file (Szent Kristóf tanösvén~.pdf)Szent Kristóf tanösvén~.pdf[ ]212 kB

  Évszázadokon keresztül Szántódnál volt a legfontosabb útvonalak kereszteződése a Baltonnál: Szántód „Somogy északi kapuja”; Baranyából, Tolnából és Somogyból is itt futottak össze a tavon átvezető utak.

  „Kulcsfontosságú szerepe, helye volt a révnek, mert közel ezer éven át ezen a vízi úton át ment, jött a parancs, a kérés, az ellenőrzés. Katonák, vendégek, előkelők, minden rendű, rangú egyének mentek át itt a víz hátán. Ezen ment át szolgálni a nép, a jobbágy a tihanyi monostorba, vagy az ottani földekre, ezen át szállították a monostorba mindazt a jót, amire csak szükség volt, tüzelőt, bort, a somogyi földek termésének legjavát.” (Piller Dezső: Szántódpuszta monográfiája)

  Információs táblák :

   

  1. tábla: Szántód - Kőröshegy vasútállomás épületén.

  Téma: A vasúti közlekedés kezdetei a Balaton déli partján: a Déli Vaspálya Társaság 1861-ben adta át a Buda és Nagykanizsa közötti vasútvonalat, megkönnyítve ezzel a személy- és áruszállítást mind észak-déli, mind kelet-nyugati irányban.

  1. tábla: A Rigó utcai strand bejáratánál.

  Téma: A turzásháromszög kialakulása és jellemzése a Balatonnál. Balatonon Földvár-, illetve Zamárdi felől érkező hullámok az elkeskenyedő szántódi szorosnál találkoztak és egy háromszög alakú ún. turzást hoztak létre. Ennek növekedését gyorsította, ha időnként nagy energiájú hullámok egészen a turzás tetejéig csaptak. Ilyenkor a víz nem sodort vissza anyagot a tóba, hanem a homokban elszivárogva újabb szemcséket rakott le.

  1. tábla: A Szántódrév kompkikötőnél.

  Téma: A kompközlekedés kezdetei, érdekességei.

  Már a Tihanyi Alapítólevélben (1055) szerepel Tihany (Tichon) és Szántód (Koku Zarma) neve. A Tihanyi Apátság és a somogyi birtokai közötti kapcsolatra a Balaton (Balatin) elkeskenyedő szorosa volt a legalkalmasabb. Így évszázadokon keresztül vízi úton szállították a két part között a somogyi erdők és földek gazdag termését.

  3/b tábla: Kazinczi utca; kerékpárút a Brettyón át.

  Téma: A Balatonnal egykor élő kapcsolatban lévő nádrengeteg növény és állatvilágának bemutatása.

  A turzásháromszögön belüli terület egykor a Kőröshegyi-séd által táplált tó, illetve a klimatikus viszonyoktól függően mocsaras – lápos terület volt. Napjainkra már egy többszöri művelési kísérletbe vonás és lecsapolás utáni állapotban van a legnagyobb kiterjedésű magyarországi szárazulati nádas.

   

   

  1. tábla: Szántódpuszta.

  Téma: Szántódpuszta, 1994-ben megkapta az Európa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzéséért, s az értékes műemlékek helyreállításáért. A majorságot I. András adományozta a tihanyi apátságnak, s többnyire egyházi birtok volt, egészen a török hódításig, amikor elnéptelenedett.

  Szántódpusztán ma Idegenforgalmi és Kulturális Központ működik, mely számos képzőművészeti, kultúrtörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont.

  Itt található a Balatoni Akvárium, mely a tó élővilágát mutatja be.
  A puszta legszebb része a Kristóf kápolna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre és a Balaton északi partjára, valamint a somogyi dombokra. 

  1. tábla: Szamárkő

  Téma: Az érdekes sziklatömböt Zamárdi nyugati faluvégén, a Kiserdő dombhajlatai között találjuk meg. A kő a vulkáni utóműködés idején képződött. A mélyből feltörő gőzök és gázok, a forró víz és a benne lévő ásványi anyagok cementezték össze a homokot szilárd kőzetté. A szürke homokkőben megkövült csigák láthatók.
  A legenda szerint erre járt szamárháton a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel. A kő mellett elhaladva, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő. A két mélyedés pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma.

  1. tábla: Vaskereszt - erdőrezervátum információs tábla

  Téma: Zamárdi határának legmagasabb pontján - az erdő közepén - található a Vaskereszt. A kereszt tégla alapzaton áll, kovácsoltvasból készült igényes, míves munka.

  Közelében az erdőrezervátum leírása olvasható egy információs táblán.

  Az erdőrezervátumban zonális mészkedvelő tölgyes, a völgyekben cseres tölgyes található. Az élőhely itt üdébb, gyertyános-tölgyes erdők számára is alkalmas lehetne. A védőzónában tájidegen fenyők hótörött állományai láthatóak, és terjed a bálványfa is.

  1. tábla: Kilences-tető

  Téma: Az információs tábla bemutatja a Somogyi dombvidék gazdag vadvilágát.

  1. tábla: Szent Kristóf szobra

  Téma: A bevásárlóközpont előtti térségben álló hatalmas bronzszobor - Botfai Hűvös László alkotása - Szent Kristófnak, az úton járók védőszentjének állít emléket.
  A szobrot először 1939-ben állították fel nem messze mai helyétől, az útkereszteződés mellé. Az avatáson maga József főherceg is megjelent. 1957-ben barbár ateisták ledöntötték. Évtizedekig rejtegették a balatonföldvári kápolnában. Hosszú küzdelem indult újrafelállításáért. Egy ideig a szántódpusztai Szent Kristóf-kápolna előtt állt, onnan helyezték át jelenlegi helyére.

  Attachments:
  Download this file (Hírek.doc)Hírek.doc[ ]29 kB

  A Szent Kristóf tanösvény átadása a Szántódi Önkormányzat programjaihoz csatlakozik.

  1. július 26., péntek

            16.00 - 24.00 Kossuth tér

  • aszfaltrajzverseny
  • zenés est
  1. július 27., szombat

           

  14.00 Szent Kristóf tanösvény ünnepélyes átadás a Kossuth téren

  14.30 – vezetett túrák

  1. Vasútállomás (inf. tábla) – Vajda J. u. – Móricz Zs. u. (Rév felé) a Rigó utcáig – Rigó u. strand (inf. tábla) – Parti villasor – Tihany u. – rév (inf. tábla) Tihany u. (Puszta felé) – Kazinczy u. (közben inf. tábla) – Szántódpuszta (inf. táblák) – Szent Kristóf szobra (inf. tábla).

  Kb. 5 km

  1. Vasútállomás (inf. tábla) – Szent Kristóf szobra (inf . tábla) – Május 1. út – Szántódi út – sárga sáv, majd zöld + turistajelzésen a 9-es tetőig (inf. tábla) – tovább a zöld + turistajelzésen Vaskeresztig (inf. táblák) – sárga sáv turistajelzésen Szamárkőig (inf. táblák) – zöld és sárga turistajelzésen Szántódpusztáig (inf. táblák) – Római úton Szántód központja.

  Kb. 10 km

  17.00 Koszorúzási ünnepség a Szent Kristóf szobornál

  19.00 Szentmise Szántódpusztán és a járművek megáldása

  A programváltozás jogát fenntartjuk.

  További információk: www.szantod.hu honlapon.           

   

   

   

  2019. június 28 – július 1.

   

  Kismaros – Börzsönyligeten

   

  a Pest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány táborában

  a Természetjáró Fiatalok Szövetsége rendezésében, a Gémes TE segítségével.

   

  A Pest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány tábora a Kismarost Királyréttel összekötő völgyben, a kisvasút Morgó állomása közelében helyezkedik el. Ide várjuk a természetjárás iránt érdeklődő csapatokat, családokat.

  Kategóriák:

  TEGYOT        általános iskolás (felsős) gyerekek

  TEDOT           középiskolás diákok

  18+                 középiskolát végzett fiatalok, régi TEDOT-osok

  „családi”          gyerekek és felnőttek közös csapata (a családi összetartozás nem kötelező)

   

   

  Tervezett programok:

  június 28., péntek                   megérkezés, tábornyitó

  éjszakai tájékozódási verseny a tábor környékén

  június 29., szombat és           elméleti természet- és honismereti verseny a Börzsönyről

  június 30., vasárnap               nappali tájékozódási verseny

  városismereti verseny Vácott

                                                 közös túra

                                                 (a versenyek helyszíne, sorrendje, a túra útvonala szervezés alatt)

  július 1., hétfő                         eredményhirdetés, táborzárás, hazautazás

  Elhelyezés:                            komfortos faházban vagy kőépületben

  Ellátás:                                   28-án vacsorától 1-jén reggeliig + ebédcsomag

  Részvételi díj:                                    18.000 Ft/fő (mely tartalmazza a szállás, étkezés költségeit, a tábor alatti útiköltségeket és a pólót)

                                      

                                    

  Jelentkezés a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

   

  Jelentkezési határidő: 2019. május 15.

                         

             

          

  Gémes Természetjáró Egyesület

   

  Természetjáró Fiatalok Szövetsége

   

  Természetjáró Gyerekek és Diákok

  XXIX. Országos Találkozója

   

   

  2018. július 10 – 13.

   

  Balatonalmádi – Káptalanfüred

  Kispesti Önkormányzat Üdülőtábora

  a kispesti Gémes Természetjáró Egyesület rendezésében.

   

  A Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Üdülőtábora a Balatontól 500 méterre, a Köcsi-tó mellett, árnyas domboldalon helyezkedik el. Ide várjuk a természetjárás iránt érdeklődő csapatokat, családokat.

   

   

  Tervezett programok:

  július 10., kedd           megérkezés, szabad program, tábornyitó

  „a Balaton fényei” éjszakai túra a Csere-hegyi kilátóhoz

  július 11., szerda        összetett tájékozódási verseny, mely tartalmazza a nappali, a városismereti és az elméleti verseny elemeit is

                                      délután szabad program, fürdés a Balatonban

  július 12., csütörtök    „Tihanyi gejzírkúpok” egész napos túra a Tihanyi-félszigeten

  este szabad program, táborzáró

  július 13., péntek        táborbontás, fakultatív fürdési lehetőség, hazautazás

  Elhelyezés:               6 ágyas komfortos faházakban

  Ellátás:                       10-én vacsorától 13-án ebédig

  Részvételi díj:             18.000 Ft/fő (mely tartalmazza a szállás, étkezés költségeit, a tihanyi útiköltséget, a strandbelépőt, pólót)

                                    

                                    

  Jelentkezés a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

   

  Jelentkezési határidő: 2018. június 15.

   

   

                                                             clip_image002.png

            

  clip_image004.jpgclip_image006.png          

  Gémes Természetjáró Egyesület

  clip_image008.png

  Természetjáró Fiatalok Szövetsége

   

  XIX. kerületi Természetbarát Szövetség

   

  Budapest XIX. Kerület Kispest Önkormányzata

  Természetjáró Fiatalok Szövetsége

  Gyűjtsd a kilométereket

  Tevékenységeddel hozzájárulsz idei nagy célunkhoz, a Föld „körülsétálásához.” (Célunk, hogy a megtett kilométerek és a résztvevők szorzata legyen legalább 40 075 km.)

  Mit kell tenned?

  Gyűjts magad köré néhány barátot, családtagot, szervezz nekik kirándulást. Bármikor, bárhová. Legyen köztetek legalább egy fő, aki 30 évnél fiatalabb. (Ha egyedül mész, az sem baj.)

  Készíts a túra során egy fényképet, amin látszik az egész csoport. Ha tudsz dátumkijelzős képet készíteni tedd azt, ha nem tudsz, akkor az sem baj.

  Nyisd meg a következő weboldalt és add meg a kért adatokat: http://ifinapok.tfsz.hu/kmbekuldes

  Készíthetsz magadról szelfit is a túra egy szép és jellegzetes helyén, ezt a következő oldalon tudod beküldeni: http://ifinapok.tfsz.hu/szelfikuldes

  Mit teszünk mi?

  A beküldők között jövő februárban túrázással kapcsolatos ajándékokat sorsolunk ki.

  Természetjáró Fiatalok Szövetsége

  Gyűjtsd a kilométereket

  Tevékenységeddel hozzájárulsz idei nagy célunkhoz, a Föld „körülsétálásához.” (Célunk, hogy a megtett kilométerek és a résztvevők szorzata legyen legalább 40 075 km.)

  Mit kell tenned?

  Gyűjts magad köré néhány barátot, családtagot, szervezz nekik kirándulást. Bármikor, bárhová. Legyen köztetek legalább egy fő, aki 30 évnél fiatalabb. (Ha egyedül mész, az sem baj.)

  Készíts a túra során egy fényképet, amin látszik az egész csoport. Ha tudsz dátumkijelzős képet készíteni tedd azt, ha nem tudsz, akkor az sem baj.

  Nyisd meg a következő weboldalt és add meg a kért adatokat: http://ifinapok.tfsz.hu/kmbekuldes

  Készíthetsz magadról szelfit is a túra egy szép és jellegzetes helyén, ezt a következő oldalon tudod beküldeni: http://ifinapok.tfsz.hu/szelfikuldes

  Mit teszünk mi?

  A beküldők között jövő februárban túrázással kapcsolatos ajándékokat sorsolunk ki.

  Szeretsz szelfizni és kirándulni is?

  Ha igen, akkor ez Neked lett kitalálva!

  Ahhoz, hogy részt vehess a játékban nem kell mást tenned, mint elmenni kirándulni és készíteni egy szelfit úgy, hogy jól látszódjon, hogy merre jársz, majd beküldeni az ifinapok.tfsz.hu oldalon.
  Mit értünk azon, hogy jól beazonosítható legyen, hogy merre jársz?
  Például készíthetsz szelfit várak, kastélyok, kilátók, turistaházak, források mellett vagy bármilyen helyen, amiről úgy véled, hogy a kép alapján felismerhető, hogy hol jársz azok számára, akik korábban maguk is jártak ott.

  Miért jó ez az egész?

  Képeiddel ötletet adhatsz másoknak. Lehet, hogy valaki pont azért megy el kirándulni valahová, mert a képed alapján megtetszett Neki a hely és szeretné élőben is látni.

  Technikai kérés a képek készítésével kapcsolatosan:

  Ahhoz, hogy jól beazonosítható legyen számunkra, hogy pontosan hol készítetted a képet, ezért arra kérünk, hogy a kép készítése előtt a telefonon állítsd be a GPS adatok rögzítése lehetőséget. (Ezt a kamera beállítási lehetőségei között találod valószínűleg GPS címke néven.)
  Ha olyan fényképezőgéppel szelfiznél inkább, amiben van GPS, akkor is kapcsold be a GPS adatok tárolása lehetőséget.
  Az sem tragédia, ha nem tudod rögzíteni a GPS adatokat, anélkül is beküldheted a képet. Ennek annyi következménye lesz, hogy az így küldött képeket nem tudjuk majd térképen is megjeleníteni.

  A beküldő nevét, a készítés helyét és idejét, illetve a képet közzétesszük az oldalon. (Az email címet nem hozzuk nyilvánosságra és nem adjuk tovább senkinek.)

  A 2018. március 1. és október 31-ig beküldött szelfik készítői ajándékot nyerhetnek.
  Díjazzuk a
  – legötletesebb
  – legzöldebb
  – legtermészetesebb
  – legextrémebb
  – legmozgalmasabb
  szelfik készítőit, illetve a beküldők között sorsolni is fogunk.

  A kiíráshoz kapcsolódó szórólap itt érhető el: szelfigyűjtés szórólap.

   

  EZ A TERMÉSZETJÁRÓ FIATALOK SZÖVETSÉGÉNEK MÁSODIK KILOMÉTERGYŰJTŐ AKCIÓJA.
  Célunk, hogy

  a sikeres tavalyi gyűjtést túlteljesítve 2018. március 1. és október 31. között összegyűjtsünk annyi legyalogolt kilométert, amennyivel körbetúrázhatnánk a Földet az Egyenlítő mentén. Így a cél legalább 40 075 kilométer összegyűjtése.

  A kiírás letölthető változata itt érhető el: kilométergyűjtés plakát.

  Ki segíthet a kilométergyűjtésben?

  Bárki, aki kisebb vagy nagyobb társasággal gyalogtúrázni megy, és az ifinapok.tfsz.hu oldalon beküldi a megfelelő adatokat. Mivel a célunk az, hogy minél több fiatal túrázzon, ezért feltétel, hogy a társaságban legyen legalább egy 30 év alatti túrázó.

  Mekkora távot kell megtenni?

  Ezt teljes mértékben a társaságra bízzuk, nincs kötelező minimum és teljesíthető maximum sem.
  (Ha egy 50 fős társaság gyalogol 4 kilométert, az ugyanúgy számít, mintha egy 4 fős társaság gyalogol 50 km-t.)

  Mire van szükség a beküldéshez?
  • dátum
  • útvonal, táv
  • résztvevők száma, iskola/egyesület/a csoport fantázianeve
  • egy, a túrán készült csoportkép, amin látszik a dátum, hogy ki (kik) a 30 év alatti személy (személyek), illetve mindenki, aki részt vett a túrán
  • a dátum megjelenítése történhet a fényképezőgép dátummegjelenítő funkciójával, de akár úgy is, hogy valamilyen más formában jelenítitek meg a dátumot a képen, például egy tábla feltartásával
  • kapcsolattartó neve és email címe (az email címet nem tesszük közzé az oldalon)
  Honnan tudjuk, hogy hogy áll a gyűjtés?

  Az ifinapok.tfsz.hu oldalon folyamatosan nyomon követhető, hogy hány kilométer kell még a cél eléréséhez. Ugyanitt láthatóak majd a beküldött adatok is. (Az email cím kivételével az összes adat nyilvános lesz, tehát a csoportkép is.)

  Miért gyűjtjük a kilométereket?

  – Egyrészt azért, mert kíváncsiak vagyunk arra, hogy hány kilométert tudunk ilyen formán összegyűjteni, hogy mire vagyunk képesek, ha összefogunk.
  – Másrészt azért, mert szeretnénk, hogy tavasszal minél több fiatal túrázzon, kimozduljon a természetbe.

  Díjazás:

  A nemes célok megvalósítása mellett a díjazás sem maradhat el. Mini ajándékokat sorsolunk
  – az egy-egy alkalommal legtöbb kilométert gyűjtő 5 társaság között
  – az egy-egy alkalommal legtöbb embert mozgósító 5 társaság között
  – a 10 legaktívabb kapcsolattartó és csoportja között

  Egyéb információk:

  Családi távokhoz: A családi távra vonatkozó kedvezmény a 12 éven aluli gyermekeiket kísérő szülőkre vonatkozik. A család minden tagja kap kitűzőt és emléklapot. Iskolás csoportok Normafáról csak a rövid távon indulhatnak, a családi távon NEM!

  Minden távhoz:
  A nevezési díjból látás-, hallássérültek és kísérőik 50% kedvezményt kapnak.
  Minden induló térképvázlatot, és útvonalleírást kap.
  A Pesti Barnabás SZKI dolgozói, tanulói, is kedvezményre jogosultak. A családi távon a nevezési díj a családra vonatkozik, nem kell külön a családtagoknak nevezési díjat fizetnie.
  A szintidőt teljesítők kitűzőt és oklevelet kapnak.
  Azok a túrázók, akik egy adott távot ötször, vagy háromszor teljesítették, egyéb ajándékban részesülnek. Mivel nincs teljesítői adatbázisunk kéjük a túrázókat, hogy a korábbi teljesítések okleveleit hozzák magukkal. Az is segítség, ha a túra előtt telefonon vagy e-mail-en értesítenek bennünket, hogy felvegyük e célból adataikat. Köszönjük!

  Alkategóriák

  TFSZ teljesítménytúrája (KÉT –BIT)


  1844-ben Döbrentei Gábor indított cikksorozatot e témában.  Javaslatot tett 56  földrajzi név megváltoztatására, amelyeket Buda város közgyűlése 1847. június 11-én elfogadott.
  A dűlőkeresztelőre ünnepélyes keretek között került sor.
  A megváltoztatott nevek egy része ősi magyar név felújítása volt, a többség azonban a német név tükörfordítása. A földrajzi nevek egy részét Döbrentei találta ki.

  Ifjúsági Természetjárásért Díj

  A Természetjáró Fiatalok Szövetsége (TFSZ) túramozgalmat hirdet természetet kedvelő, történelmet szerető, gyermekek, fiatalok és baráti táraságok számára a „török idők” emlékeiről.

  Túramozgalmunk célja, hogy a program résztvevői tisztelegjenek Zrínyi Miklós költő, politikus, hadtudós és hadvezér előtt, aki 350 évvel ezelőtt írta nagyhatású röpiratát: Az török áfium ellen való orvosság címmel.

  Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója- IVOT

  Pusztamaróti Találkozó

  • Gémes Természetjáró Egyesület és a Természetjáró Fiatalok Szövetsége közös teljesítménytúrája

  Vizitúrázó Fiatalok Országos Találkozója

  Ifjúsági Természetjárás Napja

  28. TEGYOT - TEDOT

  SZENT KRISTÓF TANÖSVÉNY 

  Nemzetközi Programok

  • Patterns of Activism - find the activist within you!

   Közzététel: 2019. jún. 20.

   Young naturefriends gathered in Riga for a training course march 2019 to discover many practices of activism and find their own place for their ideas to be empowered and inspired and make them into a reality!

   Activism has been an important facet of the Naturefriends movement for more than 120 years. The level of experience with political activism varies throughout the network as well as the different qualitative…

   Read more: Patterns of Activism - find the activist within you!

    
  • videó összefoglalö ESSEN, 2016

  .be" target="_self" rel="bookmark" dir="ltr" style="background: url('http://tfsz.hu/images/menu_arrow.gif') no-repeat left center transparent; color: #43474b; display: block; font-size: 11px; font-weight: 400; height: 16px; line-height: 13px; padding: 0 0 2px 14px; text-decoration: none;">
  .be

  Read more: videó összefoglalö ESSEN, 2016

   
 1. IYNF networking konferencia

  IYNF networking konferencia

  Jelenleg egy maroknyi csapattal kint vagyunk Belgiumban, Essenben. Az elektronikus részvételről tartott konferencián veszünk részt, sokat tanulunk amit hasznosíthatunk Magyarországon.

  Az utazáson és az első két napon túl vagyunk.

  Read more: IYNF networking konferencia

   
 2. Együttműködő Partnereink

   Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

  Köszönjük támogatásukat.

  logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg