huenfrderu
Attachments:
Download this file (Szent Kristóf tanösvén~.pdf)Szent Kristóf tanösvén~.pdf[ ]212 kB

Évszázadokon keresztül Szántódnál volt a legfontosabb útvonalak kereszteződése a Baltonnál: Szántód „Somogy északi kapuja”; Baranyából, Tolnából és Somogyból is itt futottak össze a tavon átvezető utak.

„Kulcsfontosságú szerepe, helye volt a révnek, mert közel ezer éven át ezen a vízi úton át ment, jött a parancs, a kérés, az ellenőrzés. Katonák, vendégek, előkelők, minden rendű, rangú egyének mentek át itt a víz hátán. Ezen ment át szolgálni a nép, a jobbágy a tihanyi monostorba, vagy az ottani földekre, ezen át szállították a monostorba mindazt a jót, amire csak szükség volt, tüzelőt, bort, a somogyi földek termésének legjavát.” (Piller Dezső: Szántódpuszta monográfiája)

Információs táblák :

 

 1. tábla: Szántód - Kőröshegy vasútállomás épületén.

Téma: A vasúti közlekedés kezdetei a Balaton déli partján: a Déli Vaspálya Társaság 1861-ben adta át a Buda és Nagykanizsa közötti vasútvonalat, megkönnyítve ezzel a személy- és áruszállítást mind észak-déli, mind kelet-nyugati irányban.

 1. tábla: A Rigó utcai strand bejáratánál.

Téma: A turzásháromszög kialakulása és jellemzése a Balatonnál. Balatonon Földvár-, illetve Zamárdi felől érkező hullámok az elkeskenyedő szántódi szorosnál találkoztak és egy háromszög alakú ún. turzást hoztak létre. Ennek növekedését gyorsította, ha időnként nagy energiájú hullámok egészen a turzás tetejéig csaptak. Ilyenkor a víz nem sodort vissza anyagot a tóba, hanem a homokban elszivárogva újabb szemcséket rakott le.

 1. tábla: A Szántódrév kompkikötőnél.

Téma: A kompközlekedés kezdetei, érdekességei.

Már a Tihanyi Alapítólevélben (1055) szerepel Tihany (Tichon) és Szántód (Koku Zarma) neve. A Tihanyi Apátság és a somogyi birtokai közötti kapcsolatra a Balaton (Balatin) elkeskenyedő szorosa volt a legalkalmasabb. Így évszázadokon keresztül vízi úton szállították a két part között a somogyi erdők és földek gazdag termését.

3/b tábla: Kazinczi utca; kerékpárút a Brettyón át.

Téma: A Balatonnal egykor élő kapcsolatban lévő nádrengeteg növény és állatvilágának bemutatása.

A turzásháromszögön belüli terület egykor a Kőröshegyi-séd által táplált tó, illetve a klimatikus viszonyoktól függően mocsaras – lápos terület volt. Napjainkra már egy többszöri művelési kísérletbe vonás és lecsapolás utáni állapotban van a legnagyobb kiterjedésű magyarországi szárazulati nádas.

 

 

 1. tábla: Szántódpuszta.

Téma: Szántódpuszta, 1994-ben megkapta az Európa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzéséért, s az értékes műemlékek helyreállításáért. A majorságot I. András adományozta a tihanyi apátságnak, s többnyire egyházi birtok volt, egészen a török hódításig, amikor elnéptelenedett.

Szántódpusztán ma Idegenforgalmi és Kulturális Központ működik, mely számos képzőművészeti, kultúrtörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont.

Itt található a Balatoni Akvárium, mely a tó élővilágát mutatja be.
A puszta legszebb része a Kristóf kápolna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre és a Balaton északi partjára, valamint a somogyi dombokra. 

 1. tábla: Szamárkő

Téma: Az érdekes sziklatömböt Zamárdi nyugati faluvégén, a Kiserdő dombhajlatai között találjuk meg. A kő a vulkáni utóműködés idején képződött. A mélyből feltörő gőzök és gázok, a forró víz és a benne lévő ásványi anyagok cementezték össze a homokot szilárd kőzetté. A szürke homokkőben megkövült csigák láthatók.
A legenda szerint erre járt szamárháton a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel. A kő mellett elhaladva, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő. A két mélyedés pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma.

 1. tábla: Vaskereszt - erdőrezervátum információs tábla

Téma: Zamárdi határának legmagasabb pontján - az erdő közepén - található a Vaskereszt. A kereszt tégla alapzaton áll, kovácsoltvasból készült igényes, míves munka.

Közelében az erdőrezervátum leírása olvasható egy információs táblán.

Az erdőrezervátumban zonális mészkedvelő tölgyes, a völgyekben cseres tölgyes található. Az élőhely itt üdébb, gyertyános-tölgyes erdők számára is alkalmas lehetne. A védőzónában tájidegen fenyők hótörött állományai láthatóak, és terjed a bálványfa is.

 1. tábla: Kilences-tető

Téma: Az információs tábla bemutatja a Somogyi dombvidék gazdag vadvilágát.

 1. tábla: Szent Kristóf szobra

Téma: A bevásárlóközpont előtti térségben álló hatalmas bronzszobor - Botfai Hűvös László alkotása - Szent Kristófnak, az úton járók védőszentjének állít emléket.
A szobrot először 1939-ben állították fel nem messze mai helyétől, az útkereszteződés mellé. Az avatáson maga József főherceg is megjelent. 1957-ben barbár ateisták ledöntötték. Évtizedekig rejtegették a balatonföldvári kápolnában. Hosszú küzdelem indult újrafelállításáért. Egy ideig a szántódpusztai Szent Kristóf-kápolna előtt állt, onnan helyezték át jelenlegi helyére.

Nemzetközi Programok

 • videó összefoglalö ESSEN, 2016

.be" target="_self" rel="bookmark" dir="ltr" style="background: url('http://tfsz.hu/images/menu_arrow.gif') no-repeat left center transparent; color: #43474b; display: block; font-size: 11px; font-weight: 400; height: 16px; line-height: 13px; padding: 0 0 2px 14px; text-decoration: none;">
.be

 
 • IYNF networking konferencia

  Jelenleg egy maroknyi csapattal kint vagyunk Belgiumban, Essenben. Az elektronikus részvételről tartott konferencián veszünk részt, sokat tanulunk amit hasznosíthatunk Magyarországon.

  Az utazáson és az első két napon túl vagyunk.

  PICT0904_masolat_masolat.jpgPICT0899_masolat_masolat.jpgPICT0893_masolat_masolat.jpgPICT0881_masolat_masolat.jpgPICT0875_masolat_masolat.jpgPICT0872_masolat_masolat.jpgPICT0849_masolat_masolat.jpgPICT0838_masolat_masolat.jpg

   
 • 40 Years of Connecting and Inspiring

  In the last years IYNF has been choosing an annual topic to coordinate our work. After the ‘Year of Action for Change’ in 2013 and the ‘Year of Urban Outdoors’ in 2014, IYNF stands this year under the motto ‘40 Years of Connecting and Inspiring’. The reason why...

  Bővebben ...  
 • Együttműködő Partnereink

   Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

  Köszönjük támogatásukat.

  logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg