Keresés

2019. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
A Föld napja
A Nap kel 05:47-kor,
nyugszik 19:51-kor.

Holnap
Béla
napja lesz.

Hírlevél

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége Hírlevelele 2011 márcusában indult. Mára a TFSZ egyik legfontosabb, kimutathatóan hasznos kommunikációs csatornájává vált. Népszerűsége, a feliratkozók száma hétről-hétre nő. Szeretnénk, ha minden tagszervezetünkből minél többen, de legalább a vezetőségi tagok fel lennének iratkozva a Hírlevélre. A Hírlevél hetente egy alkalommal jelenik meg, rendszerint csütörtök dél környékén

huenfrderu
Attachments:
Download this file (Szöveges beszámoló.doc)Szöveges beszámoló.doc[ ]75 kB

 

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége 2017-ben hagyományos programjai mellett új elemekkel is bővítette tevékenységét.

 1. A „25 év 25 élmény a természetben” című, a jubileumi évünket összefoglaló, valamint a tagszervezetek részére bemutatkozási lehetőséget biztosító kiadványt, mint a Természetjárás folyóirat különszámát és a 2015. évi tagszervezeti felmérés összesítését elkészítettük. Magyar Emőke szerkesztésében elkészült kiadványunkat 2017. február 15-én a közgyűlésen kiosztottuk.
 1. Elkészítettük és a 2017. évi közgyűlésen kiosztottuk a 2017-18. évi falinaptárunkat. A szép képeket Várhelyi Miklós elnökségi tagunktól kaptuk.
 2. Részt vettünk a Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny lebonyolításában. A verseny háromfordulós volt: iskolai, területi/fővárosi elődöntőből és országos döntőből állt.

Az iskolai fordulók: 2017. január 09 - 27. között, a területi elődöntők 2017. március 01 – március 24. között voltak. A döntőre Győrben került sor. Nagyon nívós, jól sikerült színvonalas verseny volt. Köszönjük Hajbáné Csuta Ildikó elnökségi tag több éves eredményes munkáját.

 1. Új kezdeményezésként megszerveztük az Ifjúsági Természetjárás Napját 2017. június 10-11-i hétvégén. A regisztrált résztvevők a következő eseményeket látogatták:

2017. 06. 10.

Velence Kupa gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny

részletek

2017. 06. 10.

V. Buda barlangjai teljesítménytúra

részletek

2017. 06. 11.

A Budai-hegység rejtett zugai VIII. – Fenn a síkokon

részletek

2017. 06. 11.

Naplás 40/30/20/10 teljesítménytúra

részletek

 1. Az Ifjúsági Természetjárás Napja előtt március 1-június 11. között az alábbi új programokat szerveztük:

 

 • - kilométergyűjtés - a megcélzott 10 000 km-t sikerült összegyűjteni, de sajnos a tagszervezeteink közül csak kevesen vettek részt a „játékban”.
 • - A kilométergyűjtés eredménye: 10321 km volt.
 • - A video pályázatra 5 db, a szelfi pályázatra 2 db pályaművet adtak be.

A program lebonyolításáért külön köszönetet mondunk Szabó Zsanett elnökségi tagunknak. Az ajándéksorsolásra a 2018. évi közgyűlésen kerül sor.

 1. A Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozóját (TEGYOT-TEDOT) 2017. július 3. és július 8. között Pusztamaróton rendeztük meg 40 fővel.

Az elnökség úgy döntött, hogy a részvételi adatok ismeretében a kategóriákat összevonjuk, csak összetett versenyt hirdetünk, a programelemeket leegyszerűsítjük. A versenyfeladatok kidolgozásáért, a versenyek lebonyolításáért külön köszönet illeti Magyar Emőkét, Magyar Lajost és Dravecz Ferencet.

 A „Maróti csata” emlékére, az Őseink nyomán „Török Idők” - programfüzetét a résztvevők megkapták, és a túra teljesítéséért külön kitűzőt kaptak.

A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége (HTBKOSZ) a TEGYOT-TEDOT rendezvényünket 200.000 Ft-tal, a rendezésben résztvevő Gémes TE székhelyének önkormányzata (Budapest XIX. kerület) 300.000 Ft-tal támogatta, amit ezúton is megköszönünk.

 1. A tervezett TFSZ vízitúra a Dráván szervezési és anyagi nehézségek miatt elmaradt.
 1. Határjárás” teljesítménytúra: 2017. június 17.

Rómaifürdő- Kamaraerdő (Péterhegy) között, Budapest régi határán álló határköveket követve. E teljesítménytúrának városvédő szerepe is van, hiszen felhívja a figyelmet a műemlékként kezelt határkövekre és azok állapotára. A teljesítménytúrán összesen 273 fő vett részt. A rendezésért köszönet illeti Dravecz Ferencet, Lehoczki Zoltánt, Szalai Lászlót, Magyar Emőkét.

Rómaifürdő HÉV megállótól Hűvösvölgyig                        17 km 35 fő

Rómaifürdő HÉV megállótól Normafáig                             27 km 46 fő

Rómaifürdő HÉV megállótól Péter-hegyig                          45 km 31 fő

Hűvösvölgy Gyermekvasút állomástól Normafáig               10 km 143 fő

Hűvösvölgy Gyermekvasút állomástól Péter-hegyig            27 km 18 fő

 1. „Dűlőkeresztelő” teljesítménytúra: 2017.oktőber 7.

Budapest világörökség helyszíneit és a Budai-hegység értékeit bemutató gyalogtúrát négy távon rendeztük meg a Pesti Barnabás Élelmiszeri Szakképző Iskola tanárainak és diákjainak közreműködésével.

A teljesítménytúrán 195 fő vet részt: 12 fő a hosszú túrán, 4 fő a közép túrán 49 fő a rövid túrán és 130 fő a családi túrán. A rendezésért köszönetet illeti Molnár Zoltánt, Vízi Tibort, Dobos Lászlót, Kele Zitát és Márton Istvánt.

 1. A TFSZ Barátainak Találkozóját központilag nem hirdettük meg.
 1. A 2017. évi Ifjúsági Vezetők Országos Találkozóját (IVOT) a 2018. évi rendes közgyűléssel egy időben és helyszínen rendezzük meg.
 1. Ősein nyomán túramozgalom folytatása

Elkészült a legújabb túramozgalmunk módosított kiírása. A kastélyok, emlékhelyek, gyűjteményének érvényesítő füzete 2017-től folyamatosan megrendelhető illetve megvásárolható. A szerkesztésért hálás köszönet Magyar Emőkének és Márton Istvánnak.

 1. Kapcsolat a nemzetközi szervezettel

Siófokon rendezte meg az IYNF a találkozóját, ifj. Lehoczki Zoltán koordinálásával. Lehoczki Zoltán elnök és Kriston Zoltán FB tag is meglátogatta a rendezvényt. Lehetőségük nyílt személyes kapcsolat kiépítésére a IYNF portugál koordinátorával.

Frankfurtban tartotta az IYNF az éve közgyűlését, ahol ifj. Lehoczki Zoltánt az IYNF megválasztotta alelnökévé. A Kispest TV riportot készített vele.

 1. A Pest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány ülésén, mint egyik alapító a TFSZ–t Lehoczki Zoltán elnök képviselte. Kun Lívia ügyvezető lemondott, így az alapítvány új testületét össze kell hívni.

 

 1. Az Ifjúsági Természetjárásért Díj átadása

A Gémes Természetjáró Egyesület 30 éves jubileumi összejövetelén október 15-én átadtuk az Ifjúsági Természetjárásért Emlékplakett kitüntetést Fejes Istvánnak, valamint a jubileumi emlékérmet a Gémes TE-nek. 2018. február 10-én a 2017. évi Ifjúsági Természetjárásért Díjat Magyar Emőke és Mascher Jenő, az Ifjúsági Természetjárásért Emlékplakettet Brandenburg Sándor és Nagy Árpád kapták meg.

 1. Honlapunk megújítása folyamatban van. Első lépésként az érvénytelen vagy aktualitást vesztett anyagokat kell törölni. Az ifjúsági természetjárás aktuális híreinek folyamatos közléséért Kriston Zoltánt illeti köszönet.

Az ifinapok.tfsz.hu lapon az Ifjúsági Természetjárás Napja, a video-pályázat, a kilométergyűjtés, a szelfigyűjtés és a TEGYOT -TEDOT kiírásai, hírei és eredményei jól követhetők voltak. Köszönet Szabó Zsanett elnökségi tagnak a munkájáért.

 

 1. Országos bajnokság tematikáját elkészítettük

A Honvédelmi Minisztériumhoz 2017. december 4-én nyújtottuk be pályázatunkat a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége   támogatásával. A TFSZ–TUSA munkanéven benyújtott versenysorozat a hagyományainkra támaszkodó, de új lebonyolítási rendszerű verseny, mellyel a nemzeti értékeink megismertetését és a hazaszeretetre nevelést is megcélozzuk.

 

 1. Pályázatokat nyújtottunk be a Szent Kristóf Tanösvény elkészítésére

                                           a pécsi pályavasúti területi igazgatóságra,        

                                           a Balatoni Hajózási Zrt-hez,

                                           Zamárdi Város Önkormányzatához,                 

                                           SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt-hez,

                                           Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központhoz,

                                           a Balatoni Vízügyi Kirendeltségre,

                                           a Somogy Megyei Önkormányzathoz.              

A Tanösvény minden állomásához, azaz minden információs táblához szeretnénk egy „Táblagazdát”, azaz szponzort megnyerni céljaink megvalósításához.

 1. Pályázatokat nyújtottunk be továbbá a Nemzeti Együttműködési Alaphoz és az Emberi Erőforrás Minisztériumhoz. Sajnos egyik pályázaton sem nyertünk, a NEA pályázatokon várólistások voltunk, de végül nem kaptunk támogatást. A 2018. évi pályázatokat is beadtuk, ennek eredményét reménykedve várjuk.

 

 1. Az elnökség munkája:

 Öt elnökségi ülést és több két illetve több többoldalú munkaértekezletet tartottunk.

            2017. április 12-én,

            2017. június 14-én,

2017. szeptember 14-én

            2017. október 25-én elektronikus formában

2018. január 23-án.

Az elnökségi ülések határozatképesek voltak.

Az elnökségi ülések között több munkaértekezletet is tartottunk konkrét feladatok megbeszélésére. Ezeken a munkabeszélgetéseken Lehoczki Zoltán, Márton István és Szabó Zsanett elnökségi tagok, valamint alkalmanként Dobos László, Kriston Zoltán, Molnár Zoltán és Vízi Tibor vettek részt. A tagszervezeteket az aktuális információkról és határidőkről 6 elnöki körlevélben tájékoztattuk.

Határozatok, döntések:

 • - Az elnökség a Soproni Városi Szabadidősport Szövetséget felvette a tagszervezetei közé.
 • - A 2019. évi TEGYOT-TEDOT rendezésére a pályázati kiírást meg kell jelentetni a TFSZ honlapján.
 • - Az IYNF Balatonszéplakon rendez nyári tábort.  A TFSZ-t a szervezést is segítő ifj. Lehoczki Zoltán képviseli a rendezvényen.
 • - A 2017. évi TEGYOT–TEDOT-on a részvételi adatok ismeretében a kategóriákat összevonjuk, csak összetett versenyt hirdetünk.
 • - Az Őseink nyomán programfüzetet a résztvevők megkapják, a túra teljesítéséért külön kitűzőt kapnak.
 • - a 2018. évi TEGYOT-TEDOT rendezvényt a Soproni Városi Szabadidősport Szövetség pályázata nyerte el.
 • - előrehozott időpontban Ifjúsági Természetjárásért Emlékplakettet adományozzunk a Gémes TE megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére Fejes István alapító tagnak.
 • - 10 illetve 30 éves jubileumi emlékérmet adományozunk a Szent Kristóf TE-nek illetve a Gémes TE-nek
 • - az elnökség a november 10-12. között Dunabogdányba tervezett IVOT megrendezését lemondja. Az IVOT-ot a 2018. évi rendes közgyűléssel egy időben és helyszínen rendezzük meg.
 • - az elnökség Magyar Emőkének és Mascher Jenőnek Ifjúsági Természetjárásért Díjat, Brandenburg Sándornak és Nagy Árpádnak Ifjúsági Természetjárásért Emlékplakettet adományoz, amit a Közgyűlésen adunk át.
 • - Az elnökség az IVOT és a közgyűlés programját elfogadta, a közgyűlést az IVOT második napjára, 2018. február 10-ére, 11.00 órára hívta össze.

Nemzetközi Programok

 • videó összefoglalö ESSEN, 2016

   
 • IYNF networking konferencia

  Jelenleg egy maroknyi csapattal kint vagyunk Belgiumban, Essenben. Az elektronikus részvételről tartott konferencián veszünk részt, sokat tanulunk amit hasznosíthatunk Magyarországon.

  Az utazáson és az első két napon túl vagyunk.

  PICT0904_masolat_masolat.jpgPICT0899_masolat_masolat.jpgPICT0893_masolat_masolat.jpgPICT0881_masolat_masolat.jpgPICT0875_masolat_masolat.jpgPICT0872_masolat_masolat.jpgPICT0849_masolat_masolat.jpgPICT0838_masolat_masolat.jpg

   
 • 40 Years of Connecting and Inspiring

  In the last years IYNF has been choosing an annual topic to coordinate our work. After the ‘Year of Action for Change’ in 2013 and the ‘Year of Urban Outdoors’ in 2014, IYNF stands this year under the motto ‘40 Years of Connecting and Inspiring’. The reason why...

  Bővebben ...  

Népszerű címkék

Nem találhatók címkék.

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg