Keresés

2017. december 12. kedd
Gabriella
A Nap kel 07:29-kor,
nyugszik 16:00-kor.

Holnap
Luca, Otília, Lúcia
napja lesz.

Hírlevél

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége Hírlevelele 2011 márcusában indult. Mára a TFSZ egyik legfontosabb, kimutathatóan hasznos kommunikációs csatornájává vált. Népszerűsége, a feliratkozók száma hétről-hétre nő. Szeretnénk, ha minden tagszervezetünkből minél többen, de legalább a vezetőségi tagok fel lennének iratkozva a Hírlevélre. A Hírlevél hetente egy alkalommal jelenik meg, rendszerint csütörtök dél környékén

huenfrderu

A Panoráma út a Jakab-hegyen mindenféle kerülgetés nélkül szabadon járható!

image

 

Nagy élmény volt a mai munkatúra. A képen a csapat, akik végig értek: Feri, Anti, Misi, Eliot, Bia, Balázs és segített még Peti és Gyuszi, akiknek előbb el kellett menni.

Először is mindenkinek nagy-nagy köszönet. A Mecsekerdő Zrt-nek köszönjük Ferit és Misit, akik profi fűrészesek, sokszor nőként is tátott szájjal figyeltem, ahogy dolgoztak.

Ez is egy különleges komplex gondolkodást igénylő szakma, hatalmas felelősséggel.... A kővágószőlősi általános iskolának (Gyöngyinek külön a szervezést) köszönjük Antit és Eliotot, a két nyolcadikost, akik felnőttként viselkedtek. Antin látszott, hogy nem először dolgozik erdőn és jó fizikumával és azzal, ahogy szó nélkül látja a munkát és csinálja - lenyűgözött, mint ahogy ezt láttam Petitől is még felnőttebb kivitelben..... Eliot csendesen végig serpáskodta az utat, cipelte a kegyszereket,benzint, olajat, zsákot, hasznos tagja volt a csapatnak..... Gyuszi a hegyre való feljutásban segített a Toyota hazavezetésével... a végére hagytam Balázst, aki rengeteget tesz azért a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség vezetőségi tagjaként is, hogy jól menjen a gyalogos turizmus, a források, utak rendben legyenek és ma is betette magát rendesen. ....Nagyon elfáradtam, de nagyon jó érzésekkel bandukoltam haza. Szeretek tenni, szervezni, valamit megoldani csapatban.... és ez szuper csapatmunka volt. Balázs csodás fényképes beszámolót készített, nézzétek meg, milyen gigászi munka folyt.

image

Külön köszönet Biának, hogy így szívén viseli a Jakabhegy környéki utakat és hogy sikerült megszerveznie ezt az "úttisztító túrát" ami nem is olyan egyszerű feladat! (a szerk. megjegyzése)

 ...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - Munkatúra a Panoráma úton

Az ENSZ 2003-tól – a 2002-es Hegyek Nemzetközi Éve után – december 11-ét a Hegyek Nemzetközi Napjának nyilvánította azzal a céllal, hogy felhívja tagországainak figyelmét a hegyvidékek, magasföldek jelentőségére, és hangsúlyozza a megkerülhetetlenségét annak a feladatnak, hogy felmérjük országainkban a hegyvidékek adta lehetőségeket és korlátokat, és hogy ráirányítsa a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

 

image A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség tavaly csatlakozott a Hegyek Napja programhoz. 2016. december 11-én, vasárnap a Jakab-hegyen vártuk azokat a természetjárókat, akik ez alkalomból megtisztelték a Mecsek egyik legszebb hegycsúcsát.

Ez évben december 10-én, vasárnap rendezzük meg a Hegyek Napja programot. A tavalyi évhez hasonlóan most is 11-13 óra között várjuk a túrázókat a Jakab-hegyen, a kolostorromok melletti esőháznál, ahová tetszőleges útvonalon lehet feljönni. A résztvevők ezúttal egy rejtvényt fejthetnek meg a Mecsekről; a legjobb megfejtőket szövetségünk februári közgyűlésén jutalmazzuk. Valamennyi túrázó, aki a Hegyek Napja alkalmából felkeresi a Jakab-hegyet, egy – az erre az alkalomra készítetett – kitűzőt kap ajándékba.

 

Szeretettel várunk minden természetbarátot a Jakab-hegyen december 10-én!

                                                                                                                                   

                                                                                                                                     Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - A Hegyek Napja

A BTSSZ Technikai és Oktatási Bizottságai Útjelző-vezető képző tanfolyamot szerveznek 2018. I félévben, a tanfolyam részletes kiírása is megtekinthető. A képzést .- korlátozott létszámban .- elsősorban végzett túravezetőknek, vagy olyan 18 év feletti gyakorlott természetjáróknak hirdetjük meg, akik alapos, megbízható térképismereti és tájékozódási tudással (készséggel) rendelkeznek.

Jelentkezés és díjbefizetés 2018. február 7-ig a BTSSZ székhelyén minden páros hét szerda 17-18 óra között, 1053 Budapest, Curia u. 3. III. em. 7-es terem, Klenczner Istvánnál. Létszámkorlát: 25 fő.

További információ: Berecz Tibor (30/488-83-51), Klenczner István (70/536-00-04), Pósch Dániel (20/989-60-55), továbbá e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen....

Bővebben: Útjelző-vezető képző tanfolyam 2018.

A honlapra rendszeresen látogatók bizonyára észrevették, hogy az oldal menürendszere egy kicsit átalakult.

 

A képgaléria menüpont megszűnt és a képgalériában lévő képek átkerültek más menüpontokba.

 

1. A Bemutatkozunk menüpont alá került az arcképcsarnok

2. A Régiónk menüpont alá került a források, a kilátók és a pihenők emlékhelyek menüpont.

 

Ezekben az újonnan kialakított menüpontokban abc sorrendben jelennek meg a témához tartozó képek, és  lehetőség van  egy részletesebb leírás, ill. a kép helyének (térképen való) megjelenítésére is.

 

image

Az itt látható képen megnézhető, hogy melyik ikonra kattintva mi jeleníthető meg!...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - Újítások a honlapon!

A hányatatott, szerencsétlen sorsú Hársas kulcsosház története   A ház Koszonya-tetőtől dél-keletre, a Vasasi-árok és a Dervendi-patak találkozásának közelében egy kis tisztáson a domb aljában állt. Régen vadászház volt, majd évekig üresen, elhagyottan állt. A ház mellett ciszterna és egy pince is volt, ezek a mai napig láthatók. A zöld sáv jelzés, amióta létezik, a ház előtt vezetett. A házzal szemben a Hársas-forrás alatt a patakon egy kis tavat létesítettek. A tó már nincs meg, de duzzasztógátja a mai napig látható. 1929. Az "angyalos" kiadású Mecsek turistatérképen már vadászkunyhóként szerepel. Ez a térkép "F" jelzéssel a közeli forrást is jelzi. 1940-es évek: a ház helyén egy sárkunyhó állt, amely a vasasi bányászok illegális szervezkedésének helyszíne volt. Később a vasasi bánya építette fel a házat, amelyet sokáig a dolgozók használtak pihenésre, szórakozásra. 1959. A Mecsek útikalauz romos vadászházként írja le a Hársas-forrás közelében. 1977. A bánya átadta a ház kezelését a turistáknak. Ettől az évtől kezdve lett kulcsosház. A PTTE természetbarát nyugdíjas szakosztályának kezelésében áll 1 szo­bával és 8 férőhellyel. 1985. Részlet a PTTE nyugdíjas csoport emlékkönyvéből: "Búcsú a Hársas kulcsosháztól: 1985. szeptember hónapban Karádi Károly eljött a Mozgalmi házi klubnapunkra és felajánlotta a Mecsekben lévő, eléggé romos állapotban lévő Kardos úti erdészházat. Mi nagyon boldogan - örömmel elfogadtuk, annál is inkább, mivel a Vasason lévő kulcsosházunkhoz vezető utunkat bányafúrás végett teljesen feltörték, iszapos, sáros lett. Bár nagyon sajnáltuk, mert szívünkhöz nőtt." 1985 őszén a nyug­díjasok kiköltöztek a Hársas-kulcsosházból és októberében beköltöztek a Kardos úti házba, melynek akkor megkezdődött a felújítása, átépítése. 1988. A Hársas kulcsosház kezelője a Vasasi Bányász Sportkör. A ház gondnoka ekkor Herr Zoltán. 1 szobával és 7 ággyal üzemel ekkor. 1989. november 11. Kiss Lajos az újonnan alakult Hargita szakosztálynak adta a kulcsosház kezelését. 1990-től 1992-ig a Hársas kulcsosház kezelője a "Hargita Túraegylet" volt. Ez a tu­rista egyesület az Erdélyből áttelepült fiatalokból álló Erdélyi Fiatalok Klubja keretén belül működött. Elnöke Bandi András volt. A túraszakosztály vezetője és a ház gond­noka Arató Csongor volt.   {gallery}sigplus/2017_harsas{/gallery}...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - 20 éve olvashattuk!

BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti bizottsága, az Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség és az ÁPISZ SE 2017. december 9-én, szombatontermészetismereti sétát szervez a Kiscelli- parkerdőben és látogatást a Kiscelli Kastély Múzeumba, amelyreminden érdeklődőt szeretettel meghívunk! Kedvcsinálásul tekintse meg rendezvény zenés meghivóját!Találkozás: Batthyány tér 109-es busz végállomásánál 8 óra 50-kor. Útvonal:Kiscelli parkerdő a kék kereszt jelzésen .- Kiscelli kastély és múzeum látogatás. Táv: 3 km.Túravezetők: Telek György, Dr. Balogh Istvánné...

Bővebben: Természetismereti séta a Kiscelli-parkerdőben és látogatás a Kicelli Múzeumban

2017. december 9-én, szombaton a Pest Megyei Természetbarát Szövetség ismét megrendezi immár hagyományos, Mikulás-napi programját. A helyszín ezúttal Csömör lesz, ahol játékokkal, könnyed gyalogtúrával köszöntjük a telet, és természetesen odavárjuk magát a Mikulást is. Jelentkezés az alábbi e-mail címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát....

image

Bővebben: Csömörre érkezik a Pest megyei Mikulás december 9-én

Gyalogtúra Bizottság

A BTSSZ Gyalogtúra Bizottsága, az ÁPISZ SE és a III. kerületi Természetbarát Bizottság 2017. december 2-án, szombaton Mikulás túrátszerveza III. kerületi pihenőházban: III. ker. Menedékház u. 22. A rendezvény színhelye megközelíthető a 137-es busz Erdőalja úti fordulójától, Erdőalja-úton egyenesen az erdőn keresztül, majd Menedékház-ucáig. A rendezvényhez nyílt túrákat szervezünk! Tekintse meg a Mikulás túra részletes kiírását!

Az Erdei Mikulás 10:00 és 13:00 óra között várja a gyermekeket a pihenőháznál. Sok szeretettel várunk minden természetkedvelő gyermekes családot!

Ifjúsági Bizottság

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Ifjúsági Bizottsága és a és a Budapesti Diáksport Szövetség 2017. december 3-án, vasárnap délelőtt 10-13 óra között Erdei Mikulás címmel Mikulás túrát szervez diákok részére a XVIII. kerületben a Péterhalmi erdőben táv kb 2,5 km. Tekintse meg a rendezvény részletes kiírását!

Indítás:10.00-10.30 óráig a Sas utca végében lévő játszótérről. Az Indító helyet és az ellenőrző pontokat piros-fehér bója jelzi. Megközelítése: a Kőbánya-Kispestről 10 percenként induló 182-es autóbusszal a Sas utcáig.

Az Erdei Mikulás szeretettel várja az általános és középiskolás diákokat és kísérőiket!...

Bővebben: Mikulástúrák 2017

Alkategóriák

Készíts rajzot tetszőleges technikával.  A rajzok legyenek A/4-es  méretűek!

Nemzetközi Programok

Népszerű címkék

Nem találhatók címkék.

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg