Keresés

2019. március 26. kedd
Emánuel, Larissza
A Nap kel 05:40-kor,
nyugszik 18:12-kor.

Holnap
Hajnalka, Alpár
napja lesz.

Hírlevél

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége Hírlevelele 2011 márcusában indult. Mára a TFSZ egyik legfontosabb, kimutathatóan hasznos kommunikációs csatornájává vált. Népszerűsége, a feliratkozók száma hétről-hétre nő. Szeretnénk, ha minden tagszervezetünkből minél többen, de legalább a vezetőségi tagok fel lennének iratkozva a Hírlevélre. A Hírlevél hetente egy alkalommal jelenik meg, rendszerint csütörtök dél környékén

huenfrderu


Bővebben: Figyelem! - Dél-Dunántúli Piros Túra

Autóverseny miatt a 2019. 03. 16. szombatra - ra tervezett nyílt túra egy nappal később 2019. 03. 17. vasárnapra lesz áthelyezve.

 

XXXVI. Csokonay Sándor Emléktúra 2019. március. 17. vasárnap.

 

Útvonal: Abaliget – Nyáras-völgy – Csokonay-kút – Kiss Lajos-forrás – Volt IV. üzem – Magyarok kunyhója – Négybarát-forrás – Éger-völgy

Táv: 12 km

Szintemelkedés: 220 m

Busz indul: Autóbusz indul Pécs autóbusz-állomásról 7 óra 30 perckor

Túravezető: Baumann József    (telefon: +36 20 4747 151)

 

 ...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - Nyílt túra időpont változás

Kedves TTT Tagok! A TTT 2019. évi (megismételt, határozatképes) tisztújító közgyűlése 2019. március másodikán lezajlott. A közgyűlésen 34 fő tag vett részt. A közgyűlés - az előzetes programnak megfelelően - meghallgatta az elnökség 2018-as beszámolóját, a felügyelő bizottság beszámolóját az elnökség 2018-as munkájáról, elfogadta az elnökség 2018-as szakmai beszámolóját, valamint megválasztotta a következő 2 évre az egyesület tisztségviselőit: - Elnök: Dr. Jakab Annamária - Alelnök: Dr. Lengvári Tibor

tovább...

Bővebben: TTT tisztújítás lezajlott

A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba 30 ország 300 kiállítója hozta el idei újdonságait. Magyarország első számú turisztikai kiállításának középpontjában az aktív kikapcsolódás és a kaland állt. Sikerrel debütált az új párosítás: az Utazás és a Budapest Boat Show kiválóan egészítették ki egymást.

 

A tavalyinál lényegesen többen, 35 ezren látogattak ki az Utazás kiállításra és a vele egy időben rendezett Budapest Boat Show-ra. (Ez a szám a két kiállítás tavalyi összlátogató-számánál is 25 százalékkal magasabb). A turisztikai szakemberek szerint a látogatószám emelkedése a hazai vásárlóerő bővülését és a nemzetközi turizmus erősödését is jelzi.

 

Gyarapodó ágazat, növekvő számok

A Hungexpo vezérigazgatója a megnyitón kiemelte: az ágazat 2018-ban különösen sikeres évet zárt: a multiplikátor hatásokat is figyelembe véve, a magyar nemzeti összterméknek (GDP) csaknem 10 százalékát termelte meg. Ganczer Gábor hozzátette: ebben a szegmensben is csak az maradhat életben, aki képes alkalmazkodni a változásokhoz, trendekhez. Az, hogy a tavalyit is meghaladó számban állítottak ki mutatja, hogy ez egyre többeknek sikerül.

 

Az iparág iránti érdeklődés növekedéséről beszélt Somogyi Zoltán turisztikai szakértő, az UNWTO korábbi főtitkár-helyettese is. A kiállítás szakmai napján tartott előadásában elmondta: az úgynevezett nemzetközi turistaérkezések száma tavaly elérte az 1,4 milliárdot, amelyet az ágazat irányítói csak 2020-ra prognosztizáltak. A fejlődés motorjai az előnyös gazdasági környezet, a jövedelmek emelkedése, a magas kiutazókereslet jelentkezése a fő küldőországokból (pl. Kínából), a konszolidáció a korábban krízisekkel sújtott kulcsdesztinációkban, a bővülő közlekedési lehetőségek és a vízumegyszerűsítések.

 

image

 

Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója elmondta: ma, amikor naprakész adatok birtokában is egyre nehezebb prognózisokat felállítani, a hazai szálláshely-statisztikák egyáltalán nem naprakészek. A legfrissebb adatok is a tavaly decemberi állapotokat tükrözik. A többi között ennek rendezésére jött létre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), amelynek révén valós idejű statisztikai adatok állnak majd rendelkezésre. Mint mondta, a rendszer még idén elindul, legkorábban, júliustól a szállodáknak kell kötelezően adatot szolgáltatniuk az NTAK-nak. A rendszer létrehozásának célja az ágazat digitalizációjának elősegítése, valamint a szálláshelyek adminisztrációjának csökkentése is. A legfeljebb 8 szobával rendelkező szálláshelyek ingyenes, könnyen kezelhető szoftvert kapnak, melynek tesztelése már elindult – tette hozzá.

 

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője a magyar turisztikai szakma közös sikerének nevezte, hogy Budapest az első helyen végzett a European Best Destinations szavazásán. A legjobb európai úti célra több mint félmillióan voksoltak az interneten, és a magyar főváros az eddigi legtöbb szavazattal (több mint 62 ezerrel) lett első. Budapest immár nemcsak a turizmus, hanem a kultúra és a sport fővárosa is – jegyezte meg Bán Teodóra a BFTK 400 négyzetméteres standjának bemutatóján, ahol többek között a magyar sportszövetségek vezetői ismertették idei, fővárosi terveiket. A nyitott „élmény arénában” a kiállítás idején a látogatók találkozhattak sztársportolókkal és Budapest Sportfőváros hivatalos nagyköveteivel.

 

Sikeres programok

Idén is hatalmas sikert aratott a 2018-ban debütált Aktív sziget, amelyen a látogatók virtuális segítséggel járhatták be az ország legszebb tájait. Az új virtuális tartalmak között volt szabadulószoba, biciklitúra és katonai sátor-kaland. Itt mutatták be a kiállítás egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért projektjét, a Nyaralóhajózási Programot, ezzel együtt Magyarország első nyaralóhajóját. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte: a közbeszerzésen nyertes francia Nicols cég még idén további 9, majd 2020-ban újabb 10 járművet szállít. Hangsúlyozta, hogy a gyártó a közbeszerzési eljárás eredményeként a listaárnál olcsóbban és magasabb felszereltséggel szállítja a húsz járművet.

A Nicols típusú, vezetői engedély nélkül vezethető hajók a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon fogják kiszolgálni a nyaralni és hajózni vágyókat.

 

Rengetegen keresték fel a Blogger Corner-t, ahol a legismertebb utazó bloggerek osztották meg tapasztalataikat, és látták el hasznos tanácsokkal az utazókat. A kiállítás idején rendezték meg a Járatlan Utakon Fesztivált, Magyarország legnagyobb, független és extrém utazókat megszólító rendezvényét. A több mint 60 előadáson, workshopon és kerekasztal-beszélgetésen több százan vettek részt. Az idei fő téma az aktív turizmus, a környezettudatosság és a fenntartható turizmus volt.

A hazai lakókocsi és lakóautó kínálat egészét felvonultató KARAVÁN SZALONban több mint 50 járművet és az eddiginél is nagyobb számú ehhez az utazási formához kapcsolódó felszerelést eszközt mutattak be a látogatóknak.

Minden eddiginél nagyobb alapterületen (800 nm), interaktív programokkal jelentkezett az Utazás kiállítás hagyományos programja, az Afrika Expo, amely 2011 óta Kelet-Közép Európa egyetlen, első, ezáltal legexkluzívabb négy napos nemzetközi Afrika tematikus fóruma.

 

A Diák Szakmai Napon, amelyen az Európai Unió EU Next Tourism Generation projektje is bemutatkozott, öt magyarországi egyetem hallgatói mutatták be turisztikai témájú projektjeiket, szakmai zsűri előtt.

Az idei Utazás kiállítás külföldi díszvendége Algéria volt. Afrika legnagyobb országa zenével, gasztronómiával és kalandos programokkal mutatkozott be. A belföldi díszvendégek – Bács-Kiskun megye és Kecskemét – 28 település és 6 szervezet összefogásával mutatta be az ország legnagyobb alapterületű megyéjét és annak székhelyét.

A kiállítás kulturális díszvendége, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram bemutatta a 39 műemléket – 20 kastélyt és 19 várat – magában foglaló projektjét.

 

 

The post Jelentős érdeklődőszám a 2019-es Utazás Kiállításon appeared first on Bejárható Magyarország....

Bővebben: Jelentős érdeklődőszám a 2019-es Utazás Kiállításon

A február 13-án lezajlott legutóbbi Tarjánka-bejárást követően azonban minderre legközelebb 2019 őszén lesz lehetősége az érdeklődőknek. A védett és fokozottan védett fajok érdekében augusztusig nem szerveznek szakvezetést, a szurdok látogatására az őszi és a téli időszakban fognak lehetőséget biztosítani, amelyekre honlapjukon lehet jelentkezni.

 

 image

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mint a fokozottan védett domoszlói Tarjánka-szurdok természetvédelmi- és vagyonkezelője, felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a területre belépni a fenti lehetőségeken kívül csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet (1996. évi LIII. Törv. 40. §). A jogszabály betartását a természetvédelmi őrszolgálat tagjai ellenőrzik, szabálysértés esetén természetvédelmi bírság kiszabására irányuló eljárást kezdeményeznek.

A terület látogathatóságával kapcsolatos megkereséseket kérik e-mailben eljuttatni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

 

The post Őszre lehet a Tarjánka-szurdokba túraidőpontot foglalni appeared first on Bejárható Magyarország....

Bővebben: Őszre lehet a Tarjánka-szurdokba túraidőpontot foglalni

A fővárostól kevesebb mint 1 óra távolságra lévő Vértes-hegység minden évszakban jó választás a természetjárás kedvelőinek. A Móri-árok szomszédságában, a Tatabánya-Székesfehérvár-Oroszlány háromszögben elhelyezkedő, mészkőszirtekkel és rendkívül szabdalt tereppel bíró tájegységünk bővelkedik természeti kincsekben.

Most egy olyan útavonaljavaslatot írunk le, amelyet akár kezdő túrázók is könnyen teljesíthetnek, de a gyakorlottabbaknak is elég látnivalót és érdekességet tartogat.

Útvonal hossza 21-23 km
Szintemelkedés 600-700 méter
Nehézségi szint 3/5 – kezdők számára sem nehéz, mindössze két merdekebb emelkedőt tartalmaz, speciális tudást igénylő rész nincs benne.
Időszükséglet tavasszal, nyáron vagy ősszel 6-7, télen nagyobb hóban maximum 8 óra.

Javasolt kiindulási pont: a Szárligethez közeli Birka Csárda parkolója, vagy opcionálisan akár Várgesztes is lehet.

Javasolt irány a leírás szerint, de körtúra lévén bármelyik irányban teljesíthető.

Rövid útvonalvázlat: (Birka csárda -) Csákányospuszta – Vitány-vár – Várgesztes – Új-osztás – Macskabükk – Körvélyesi tábor – Körtvélyes Kilátó – Csákányospuszta (- Birka csárda)

Útvonalleírás: A Birka csárdától az erdei műúton felfelé indulva pár száz méter múlva elérjük a    jelzést, amin jobbra fordulunk. Innentől Várgesztesig végig az Országos Kéktúra útvonalát követjük. A letérőtől alig több mint 1 km távolságra található a csákányospusztai tábor, majd röviddel utána a Mária-szakadék vékony ösvényén, néhol oldalazva, néhol pedig sziklákat kerülgetve-mászva haladunk felfelé. Körtvélyespuszta régi temetője mellett elhaladva érünk el egy elágazáshoz, amit visszafelé úton is érintünk majd. Innen még szűk egy óra séta Vitányvár, ahol érdemes egy kis felfedezős, pihenős megállót tartani. Vitányvár után nem sokkal egy különleges fát vehetünk észre az út mellett: a hazai természetjárás, a Kéktúra egyik ikonikus alakja, Rockenbauer Pál emlékét őrzi az öreg tölgy. Várgesztes felé félútom a Szarvas-kútnál frissülhetünk fel, szó szerint is: az év szinte egészében friss forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Egy kis emelkedő, és pár kanyar után pedig megkezdjük az ereszkedést, de itt érdemes kiugrani (kb 100 méter) a Zsigmond-kőre egy kis kilátásért. Várgesztesre a horgásztó mellett érünk be, és a kis zsákfalu főútján haladunk majd a vár felé.

imageimageimageimageimageimage

A falu végét jelző tábla után lesz az elágazásunk: a   balra forduló, azaz keletnek induló irányát válasszuk. A falu széli házak melletti széles szekérút hamar véget ér, és hamarosan egy impozáns, szűk és meredek völgyben találjuk magunkat. Az egész útvonalnak ez talán a legnehezebb szakasza: alig fél km-en belül 100 méter szintemelkedést küzdünk le. Az emelkedőn túljutva érdemes figyelni: a    jelzés egyenesen haladva    jelzésre vált, majd nem sokkal ezután a    jelzésen enyhén balra tartva érünk fel egy kis lejőkúpra. Innen tovább bő fél óra elteltével elérünk Kapberek-pusztához, ahol egy rövid szusszanásra felkereshetjük az úttól alig 100-re lévő, kiépített pihenővel is rendelkező Szép-Ilonka forrást. Innen újra a kék kereszt jelzést követjük, szinte teljesen az út végéig. Egy gyönyörű, szűk, néhol sziklás völgyön mászunk fel a Körtvélyes nyergébe, Macska-bükkhöz. Innen a körtvélyesi táborig két nagyon szép fenyves is útba esik majd: télen egy magashegyihez hasonló látványt, nyáron pedig nagyon kellemes hűs útszakaszt nyújtva. A Körtvélyesi tábortól 5-10 perc alatt visszaérünk a Mária-szakadék tetején lévő elágazáshoz (lásd a leírás elejét!). Ha a csoport fáradt, innen már az ismert úton () vissza lehet menni a kiindulóponthoz. Ha még bírja mindenki előre, akkor érdemes a    jelzésen maradni: plusz 600 méter, és egy kis emelkedő árán ugyanis útba ejthető a Körtvélyesi kilátó. Innen pedig már a kék-kereszt és kék-sáv jelzéseken fél órán belül visszaérkezhetünk a Birka-csárdához.

Útba eső látnivalók:

Csákányospuszta Tábor és turistaház, pihenőhely
Mária-szakadék vadregényes, sziklás útszakasz
Körtvélyesi temető történeti nevezetesség
Vitányvár pihenőhely, látnivaló
Szarvas-kút pihenőhely, vízvételi lehetőség
Zsigmond-kő pihenőhely, kilátóhely (gyönyörű panoráma)
Várgesztes pihenőhely, Gesztesi-vár
Szép Ilona-forrás pihenőhely
Körtvélyespuszta rét és kápolna
image

The post Rövid kalandozás a Vértes legszebb részein appeared first on Túravezetés....

Bővebben: Rövid kalandozás a Vértes legszebb részein

Alkategóriák

Készíts rajzot tetszőleges technikával.  A rajzok legyenek A/4-es  méretűek!

Nemzetközi Programok

Népszerű címkék

Nem találhatók címkék.

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg