Keresés

2018. július 17. kedd
Endre, Elek, Dzsesszika
A Nap kel 05:08-kor,
nyugszik 20:45-kor.

Holnap
Frigyes, Kamill
napja lesz.

Hírlevél

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége Hírlevelele 2011 márcusában indult. Mára a TFSZ egyik legfontosabb, kimutathatóan hasznos kommunikációs csatornájává vált. Népszerűsége, a feliratkozók száma hétről-hétre nő. Szeretnénk, ha minden tagszervezetünkből minél többen, de legalább a vezetőségi tagok fel lennének iratkozva a Hírlevélre. A Hírlevél hetente egy alkalommal jelenik meg, rendszerint csütörtök dél környékén

huenfrderu

Dél-Dunántúli Piros túra soron következő szakaszát igazi nyári melegben tettük meg 16 elszánt túratárssal. A táv 20 km volt. Kiindulási pontunkra, Bükkösd vasútállomásra vonattal érkeztünk, onnan Megyefán át, a Jeszenszky- kastélyt érintve, de még Szentdomján előtt tértünk be a rétekkel, tisztásokkal tarkított ösvényre.

Folyamatos emelkedőkön vezetett utunk egészen a Kővágószőlős felé vezető műútig. Farkas-tetőre felérve, többszöri pihenő után, nem sokára elértük a volt Petőczpuszta és a volt IV-es légakna emlékkövét. Itt, ragasztottunk és tartottunk egy hosszabb pihenőt ebédszünettel.

image

Ezután 2 km műút után a várva várt Magyarok-kunyhója és az Éger-völgy feletti tölgyesek hoztak enyhítő árnyékot. Ezen a szakaszon mindenki felfrissült egy kicsit előbb egy újabb rövid pihenőtől, majd a völgyben a Farkas-forrás hűsítő vizétől. Kellemesen ereszkedve értük el Éger-völgy patakját. Túránk utolsó nyalókája a Szentkúti vendégháznál került a füzetekbe. Innen mindenki kedve szerint, kényelmesen tudott hazajutni.

Néhány túratárssal együtt A Pécsi állatkertig mentünk... de ez már egy másik beszámolóra marad.

Túravezető: Bíró Gábor...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - DDP 6.szakasz (Bükkösd-Szentkút) beszámoló

Komlói és pécsi nyugdíjas turisták látogattak július 11-én Ferihegyre, a reptérre. Hosszas szervezés, adategyeztetés előzte meg a nagy napot, mert a biztonság az első!

18 fős kis csapatunk a hosszú utazás után - IC, majd vonatpótló busz vitt Százhalombattáról Kelenföldre - metróval és a repülőtéri gyorsjárattal érkezett meg a 2-es terminálhoz.

Innen gyalog sétáltunk le a Repülőtéri Múzeumhoz, ahol nagy, korábbi gépek sorakoztak. Még be is ülhettünk a pilótafülkébe.

Hamarosan jött értünk a külön busz, és megkezdődött a repülőtér bemutatása. Szakavatott vezetőnk három órán keresztül ontotta magából az ismereteket, s mi valóban érdeklődéssel hallgattuk. A repülőgépek szinte folyamatosan érkeztek és szálltak fel. Századnyi ember dolgozik, hogy a leszállás után 30 perccel a gép újra felszállhasson. Közben végigjártuk a hatalmas területet. A tűzoltó bázison megcsodáltuk a csoda tűzoltó autót, aminek egy kereke 1 millió Ft-ba kerül. (Hat van belőle.)

Mindannyian lelkesedtünk, hogy közelről láthattuk a repülőtér működését, hallhattunk a légi irányítás titkairól, láttuk az üzemanyag feltöltését, a poggyászrakodást, az utasok felszállását. A szervizútról betekinthettünk a hangárokba és műszaki előkészítőkbe. Megértettük, milyen drága a fenntartás, és mennyire fontos a fegyelmezett munka.

Nagy élmény volt! A programot ajánlom másoknak is, érdemes egy napot (és egy kis pénzt) áldozni rá!

{gallery}sigplus/2018_ferihegy{/gallery}

FME...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - Látogatóban Ferihegyen

A túra, amelynek során felkerestük a zengővárkonyi „hős” gesztenyefát, az apátvarasdi elágazástól indult. Szép erdőben, szemerkélő esőtől felfrissülve haladtunk a Fodor-gyöpön át, a kék kereszttel jelzett turistaúton. Az erdő minden gazdagságát mutatta: madárdal kísérte utunkat, gombák sokasága virított az avar alól (míg a gondosan felkészültek vászonszatyrába nem kerültek), az út mellett a nyári vadvirágokkal teli mezőben gyönyörködhettünk, majd eliramló szarvasokat is láthattunk, akik a közel 30 fős csoport elején haladtunk.

image

Fotó: Baranyai Pál

 ...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - Felkerestük a „szelíd túlélő”-t

Bejutott a havi-hegyi mandulafa az Év Fája döntőjébe!

Úgy tudjuk,  július 9-től lehet majd szavazni. Hajrá pécsi havi-hegyi mandulafa!

 

image

Az Év Fája vetélkedő  keretében  nem  a  legnagyobb  vagy legöregebb fát kerestük,  hanem azt, amelyik  a  jelölőknek   valamiért fontos: kapcsolódik   hozzá egy helyi történet,  találkozási pontot kínál  –  vagy bármilyen más szerepet  tölt  be  az ott élők  mindennapjaiban. A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket.  Ezek vesznek részt a  nyilvános döntőben, melyben   legtöbb közönségszavazatot kapó fa  nyeri az Év Fája  címet. A  döntősök közt emellett már ott rejtőzik a Hős Fa cím nyertese is  és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa, de arra, hogy mely fák kapják ezeket, csak a közönségszavazás után derül fény.

 

 

A képre kattintva a döntőbe jutott fák történeteit olvashatják, az oldal alján kattintva pedig az összes a versenybe nevezett fát megtekinthetik....

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - Az Év Fája 2018

image

A Mecsekerdő Zrt 2018. július 11-től 2018. július 25-ig áteresz átépítés miatt lezárja a Pusztabánya üzemi út Zobákpuszta-Pusztabánya közötti szakaszát. Ebben az időszakban Zobák pusztáról csak Magyaregregy irányából lehet Kisújbányára eljutni, illetve az üzemi úton Pécsvárad felől Kisújbánya megközelíthető. Július 20-tól augusztus 10-ig a szürkeréti út lesz lezárva, ekkor a pécsváradi megközelítés lehetősége is megszűnik.

Ez idő alatt az útszakasz alkalmatlan a közlekedésre!

 

A lezárás módja: figyelmeztető táblák és szalagok kihelyezése Pusztabányán és Kisújbányán. A 6541sz. közútról való lehajtáskor figyelmeztető táblák kerülnek kihelyezésre.

 

 A lezárt területre való jogtalan behajtás esetén elszenvedett balesetért, károkért a Mecsekerdő Zrt nem vállal felelősséget....

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - Pusztabányai üzemi út lezárása

image

 

 

 

A Magyar Természetjáró Szövetség Elnöksége 2018. június 14-i ülésén elfogadta a január 1-jén életbe lépett Természetjáró Minősítési Szabályzat egyes pontjaival kapcsolatban felmerült problémák módosításait.

 

 

 

 

{google_docs}http://baranyatermeszetbarat.hu/images/hirek/pdf/2018_mtsz_termesztjaro_minositesi_szabalyzat.pdf|width:750|height:200|link:yes|link_label:Letöltés{/google_docs}

 

Forrás: (mtsz.org)...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - Módosult az MTSZ Minősítési szabályzata

A BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, az Erzsébetvárosi Természetbarát szövetség és az ÁPISZ SE Természetbarát Szakosztály 2018. július 7-én szombaton természetismereti sétát szervez a Nagyszénás és környékére anyúlszapuka vagyréti nyúlherevirágzásának megtekintésére. Találkozás: a Széll Kálmán téren a 61-es villamos megállójában 8 órakor, majd továbbutazás Hűvösvölgybe, innen autóbusszal utazunk Nagykovácsiba Útvonal:Nagykovácsi községháza .- Nagyszénásalja .- Nagyszénás .- Turistaház emlékfal .- Felső-Zsíros-hegy .- Nagykovácsi Táv: 7 km Szint: 300 m. Túravezetők:Dr. Balogh Istvánné és Telek György...

Bővebben: Természetismereti bemutató túra a Nagyszénás és környékére

Tisztelt Jelentkezők!

A meghirdetett Alföldi Kéktúra vándorlás, amely 2018. június 29. és július 14. közötti napokra került kiírásra, az előre történő jelentkezés nagyon alacsony létszáma miatt nem lesz megtartva. A lemondás okairól az alábbiakban olvashat! Elnézést az okozott kellemetlenségért! Mindenkinek kívánok sok szép túrát a nyár folyamán!

Sporttársi üdvözlettel: Matolcsi György túravezető...

Bővebben: Elmarad az Alföldi Kéktúra vándorlás

 

Egy szokásos rövid hírlevélben szeretnélek Titeket tájékoztatni az aktualitásokról.

Javában tart a kilométergyűjtő akciónk, melyhez szeretnénk, ha minél több szervezet, család vagy baráti társaság csatlakozna. Célunk, hogy a megtett kilométerek és a résztvevők szorzata legyen legalább 40 075 km, azaz az Egyenlítő hossza. Szervezzetek kirándulást bármikor, bárhová. Legyen köztetek legalább egy fő, aki 30 évnél fiatalabb. Készítsetek a túra során egy fényképet, amin látszik az egész csoport. Ha tudtok dátumkijelzős képet készíteni tegyétek azt, ha nem tudtok, akkor az sem baj. Nyissátok meg a következő weboldalt és adjátok meg a kért adatokat: http://ifinapok.tfsz.hu/kmbekuldes

Készíthettek szelfit is a túra egy szép és jellegzetes helyén, ezt a következő oldalon tudjátok beküldeni: http://ifinapok.tfsz.hu/szelfikuldes A túrákat vagy szelfiket beküldők között jövő februárban, a közgyűlésen túrázással kapcsolatos ajándékokat sorsolunk ki.

A mellékelt felhívás terjesztésében kérjük a segítségeteket!

Eredeti terveink szerint június 9-10-ét jelöltük ki az idei Ifjúsági Természetjáró Napok dátumaként. Sajnos a támogatottság teljes hiányában úgy kellett döntenünk, hogy a rendezvényt nem hirdetjük meg országosan. Jelenleg semmilyen lehetőségünk nincs ajándékok sorsolására, azt meg nem szerettük volna, hogy egy júniusi rendezvény díjazására jövő februárban kerüljön sor. Nem akartuk azonban, hogy ez a kezdeményezés teljesen megszűnjön, ezért tagszervezeteink részére egy külön akciót hirdetünk erre a hétvégére: akik június 9-i vagy 10-i túra adatait töltik fel a fent említett kilométergyűjtő weboldalon, azok részére a jövő februári sorsoláson külön ajándékokat is ki fogunk sorsolni, vagyis ezek a túrák kétszeres eséllyel indulnak a sorsoláson. (Azért bízunk benne, hogy februárig összejön egy-két ajándékra való támogatás.)

A XXIX. TEGYOT-TEDOT helyszíne az eredeti kiíráshoz képest változott. A 2012-es találkozó helyszínén, Káptalanfüreden tudjuk megrendezni az előzetesen jelentkezett csapatok részére, kisebb létszámmal, egyszerűbb szabályokkal. A helyszín adta létszámkorlátokat figyelembe véve még egy-két csapat jelentkezését el tudjuk fogadni, de csak legkésőbb június 15-ig. Az érdeklődők a megadott e-mail címen válaszoljanak nekem és küldök név szerinti jelentkezési lapot.

Köszönöm, hogy elolvastátok a hírlevelemet. Jó túrákat és szép időt kívánok továbbra is:

Lehoczki Zoltán

Nemzetközi Programok

Népszerű címkék

Nem találhatók címkék.

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg