Keresés

2018. december 14. péntek
Szilárda
A Nap kel 07:31-kor,
nyugszik 16:00-kor.

Holnap
Valér
napja lesz.

Hírlevél

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége Hírlevelele 2011 márcusában indult. Mára a TFSZ egyik legfontosabb, kimutathatóan hasznos kommunikációs csatornájává vált. Népszerűsége, a feliratkozók száma hétről-hétre nő. Szeretnénk, ha minden tagszervezetünkből minél többen, de legalább a vezetőségi tagok fel lennének iratkozva a Hírlevélre. A Hírlevél hetente egy alkalommal jelenik meg, rendszerint csütörtök dél környékén

huenfrderu

PICT1008_web.jpg

Immár hagyománnyá vált  egyesületünk családos túráinak évenkénti programjában, hogy egy túrát távoli, új, érdekes hely megismerésére szánunk. Mivel ez utazással jár - s így többlet költséggel is- elnökségünk döntése értelmében mindig kedvezménnyel kínáljuk ezt a lehetőséget. Az utazás gyermekekre eső részét az KTE átvállalja, lehetőség szerint a belépők, vagy a vezetés díjával együtt. Sok érdekes  bemutató helyen jártunk már így együtt, ebben az évben  a Váchoz közeli, Szendehely mellett található Katalinpusztát céloztuk meg.

A Dunakanyar magányos őrzője, a mészkőbányákkal megsebzett Naszály jellegzetes tömbje északi oldalában, a varázslatos Gyadai-réten alakították ki hazánk talán leginkább gyerek- ill. családbarát tanösvényét. Ide érkeztünk kis tévút után. A parkolóban csatlakoztak hozzánk a Természetjáró Fiatalok Szövetsége  elnöke és elnökségének tagjai, mivel ez az esemény része volt a TFSZ megalakulása 25. jubileuma apropóján kitalált programsorozatnak, a „25 év, 25 élmény a természetben” szlogennel jelzett eseménysornak. Kriston Zoltán néhány szóval köszöntötte a résztvevőket.  A parkolótól az aszfaltos úton pár perc alatt elértük akirándulóközpontlétesítményeit és a tanösvénykezdőpontját.

Már várt ránk vezetőnk, akivel nagyon élménydús, tanulságos, humoros  4 órahosszát töltöttünk a tanösvény 5,5 km-én. A mindannyiunk számára lebilincselő, interaktív vezetés alatt alaposan megismerkedtünk a terület történetével, természeti értékeivel, az ott folyó erdészeti tevékenységgel. Mód nyílt gubacsban rejtőző pete kóstolására, „szakadékból” való kijutás gyakorlására önerőből és kötél segítségével, megpihentünk az óriások pihenőjénél, haladtunk cölöpökön és billenő hídon, de talán a legnagyobb élmény a madár odukba beköltöző nagy pelék és azok kicsinyeinek meglesése volt. Kitérőt tettünk a bájos erdei házikóhoz, mely már külső-belső kialakításával, faragványaival, ötletes megoldásaival önmaga is tömény tananyag az erdő témájában, belseje foglalkoztató termet rejt.

PICT1323

A Gyadai–tanösvény végigjárása után elköszöntek tőlünk a TFSZ vezetők, majd családjaink eltérő sorrendben és ideig, kedvük szerint vették igénybe a gazdagon felszerelt, szépen rendben tartottjátszótéret, a mini vonatot, nézelődtek a vadaspark részen. A modern épületben, melyerdei iskolánakis helyet szokott adni, találtuk az érdekes, informatív,interaktív erdészeti kiállítást, ahol a tanösvény kicsi házigazdája,Hangya Danisegítségével ismerkedhetünk meg az erdészek hasznos munkájával. Hangya Dani várta a lekfiatalabbakat a kis tó partján kialakított ovis élményösvény bejáratánál is, ahol játékos formában ismerhették meg az erdő lakóit, szembesülhettek környezetvédelmi kérdésekkel.

 

A nagy kánikulai időszak utáni lehülés első napjára esett látogatásunk, éjjel s még reggel is esett az eső a területen. Utazás közben vegyes érzésekkel néztük az autóbusz ablakán lezúduló esővizet.

Mire odaértünk, napsütésben, kellemes hőmérsékletben, portalanított ösvényen kezdhettük meg sétánkat 33-an.  A 13 gyermek túratársnak a mozgásos játékok tetszettek leginkább a nagy hídnál, a felfutás a meredeken és a cső csúszda a parkoló mellett.

Mindannyian új élményekkel tértünk haza, akkor is, ha már jártunk ott. Emlékezetes marad vezetőnk személyisége, s az egyénien közvetített ismeretek sokasága. Mindig tetszett Hangya Dani birodalma.

Jó helyekre visszatérni, s megmutatni másoknak is – igazán hálás feladat.

Tóthné Kelemen Mária

Nemzetközi Programok

  • videó összefoglalö ESSEN, 2016

     
  • IYNF networking konferencia

    Jelenleg egy maroknyi csapattal kint vagyunk Belgiumban, Essenben. Az elektronikus részvételről tartott konferencián veszünk részt, sokat tanulunk amit hasznosíthatunk Magyarországon.

    Az utazáson és az első két napon túl vagyunk.

    PICT0904_masolat_masolat.jpgPICT0899_masolat_masolat.jpgPICT0893_masolat_masolat.jpgPICT0881_masolat_masolat.jpgPICT0875_masolat_masolat.jpgPICT0872_masolat_masolat.jpgPICT0849_masolat_masolat.jpgPICT0838_masolat_masolat.jpg

     
  • 40 Years of Connecting and Inspiring

    In the last years IYNF has been choosing an annual topic to coordinate our work. After the ‘Year of Action for Change’ in 2013 and the ‘Year of Urban Outdoors’ in 2014, IYNF stands this year under the motto ‘40 Years of Connecting and Inspiring’. The reason why...

    Bővebben...:  

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg