Keresés

2018. július 23. hétfő
Lenke, Borisz
A Nap kel 05:15-kor,
nyugszik 20:39-kor.

Holnap
Kinga, Kincső, Kerka
napja lesz.

Hírlevél

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége Hírlevelele 2011 márcusában indult. Mára a TFSZ egyik legfontosabb, kimutathatóan hasznos kommunikációs csatornájává vált. Népszerűsége, a feliratkozók száma hétről-hétre nő. Szeretnénk, ha minden tagszervezetünkből minél többen, de legalább a vezetőségi tagok fel lennének iratkozva a Hírlevélre. A Hírlevél hetente egy alkalommal jelenik meg, rendszerint csütörtök dél környékén

huenfrderu

2018. július 28. Vándortáborozók nyomában a Mecsekben teljesítménytúra - 15/30km

 

Rajt és cél: Kardos úti kulcsosház Pécs, Mecsek     N46 05.444  E18 13.419

 

(Elérhető a főpályaudvarról induló 34-es, 35-ös autóbusszal a Hotel Kikelet megállóig, majd onnét a zöld négyzet jelzésen ÉNY-i irányban haladva. Autóval az Állatkert környéki parkolókban célszerű megállni, majd a Roboz-pihenőtől a sárga háromszöggel jelzett úton déli irányban legyalogolni a kulcsosházig)

image

Rajt: 15km 8.00-10.00-ig

 

Útvonal: Kardos úti kulcsosház – Remete-rét - Büdöskúti kulcsosház - Fehérkút - Rábay-fa - Kardos úti kulcsosház

Táv: 16,5km, szint: 490m, szintidő: 5 óra

Nevezési díj: 600 Ft

 

Rajt: 30km 7.00-9.00-ig

 

Útvonal: Kardos úti kulcsosház – Remete-rét – Büdöskúti kulcsosház – Orfű - Vágotpuszta – Kőlyuk - Tripammer-fa - Fehér-kúti kulcsosház – Mandulás – Kardos úti kulcsosház

Táv: 29,7km, szint: 896m, szintidő: 9 óra

Nevezési díj: 800Ft

 

A nevezési díjból 100Ft kedvezmény MTSZ, MSTSZ, TTT tagoknak

Mecsek térkép használata ajánlott. Mindenkit szeretettel várunk!

Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

 

Pécs, Tímár u.21., tel.: +3620/527-8913...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - Vándortáborozók nyomában a Mecsekben

Dél-Dunántúli Piros túra soron következő szakaszát igazi nyári melegben tettük meg 16 elszánt túratárssal. A táv 20 km volt. Kiindulási pontunkra, Bükkösd vasútállomásra vonattal érkeztünk, onnan Megyefán át, a Jeszenszky- kastélyt érintve, de még Szentdomján előtt tértünk be a rétekkel, tisztásokkal tarkított ösvényre.

Folyamatos emelkedőkön vezetett utunk egészen a Kővágószőlős felé vezető műútig. Farkas-tetőre felérve, többszöri pihenő után, nem sokára elértük a volt Petőczpuszta és a volt IV-es légakna emlékkövét. Itt, ragasztottunk és tartottunk egy hosszabb pihenőt ebédszünettel.

image

Ezután 2 km műút után a várva várt Magyarok-kunyhója és az Éger-völgy feletti tölgyesek hoztak enyhítő árnyékot. Ezen a szakaszon mindenki felfrissült egy kicsit előbb egy újabb rövid pihenőtől, majd a völgyben a Farkas-forrás hűsítő vizétől. Kellemesen ereszkedve értük el Éger-völgy patakját. Túránk utolsó nyalókája a Szentkúti vendégháznál került a füzetekbe. Innen mindenki kedve szerint, kényelmesen tudott hazajutni.

Néhány túratárssal együtt A Pécsi állatkertig mentünk... de ez már egy másik beszámolóra marad.

Túravezető: Bíró Gábor...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - DDP 6.szakasz (Bükkösd-Szentkút) beszámoló

Komlói és pécsi nyugdíjas turisták látogattak július 11-én Ferihegyre, a reptérre. Hosszas szervezés, adategyeztetés előzte meg a nagy napot, mert a biztonság az első!

18 fős kis csapatunk a hosszú utazás után - IC, majd vonatpótló busz vitt Százhalombattáról Kelenföldre - metróval és a repülőtéri gyorsjárattal érkezett meg a 2-es terminálhoz.

Innen gyalog sétáltunk le a Repülőtéri Múzeumhoz, ahol nagy, korábbi gépek sorakoztak. Még be is ülhettünk a pilótafülkébe.

Hamarosan jött értünk a külön busz, és megkezdődött a repülőtér bemutatása. Szakavatott vezetőnk három órán keresztül ontotta magából az ismereteket, s mi valóban érdeklődéssel hallgattuk. A repülőgépek szinte folyamatosan érkeztek és szálltak fel. Századnyi ember dolgozik, hogy a leszállás után 30 perccel a gép újra felszállhasson. Közben végigjártuk a hatalmas területet. A tűzoltó bázison megcsodáltuk a csoda tűzoltó autót, aminek egy kereke 1 millió Ft-ba kerül. (Hat van belőle.)

Mindannyian lelkesedtünk, hogy közelről láthattuk a repülőtér működését, hallhattunk a légi irányítás titkairól, láttuk az üzemanyag feltöltését, a poggyászrakodást, az utasok felszállását. A szervizútról betekinthettünk a hangárokba és műszaki előkészítőkbe. Megértettük, milyen drága a fenntartás, és mennyire fontos a fegyelmezett munka.

Nagy élmény volt! A programot ajánlom másoknak is, érdemes egy napot (és egy kis pénzt) áldozni rá!

{gallery}sigplus/2018_ferihegy{/gallery}

FME...

Bővebben: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - Látogatóban Ferihegyen

A BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, az Erzsébetvárosi Természetbarát szövetség és az ÁPISZ SE Természetbarát Szakosztály 2018. július 7-én szombaton természetismereti sétát szervez a Nagyszénás és környékére anyúlszapuka vagyréti nyúlherevirágzásának megtekintésére. Találkozás: a Széll Kálmán téren a 61-es villamos megállójában 8 órakor, majd továbbutazás Hűvösvölgybe, innen autóbusszal utazunk Nagykovácsiba Útvonal:Nagykovácsi községháza .- Nagyszénásalja .- Nagyszénás .- Turistaház emlékfal .- Felső-Zsíros-hegy .- Nagykovácsi Táv: 7 km Szint: 300 m. Túravezetők:Dr. Balogh Istvánné és Telek György...

Bővebben: Természetismereti bemutató túra a Nagyszénás és környékére

KIÍRÁS

A találkozó időpontja: 2018. szeptember 8.

A találkozó helyszíne: Göbölyjárás.

Program:

- a Budapest Keleti pu.-ról a 8.15-kor induló vonat 9.20-kor érkezik FARMOS mh.-re.

- 750 m túra a Vízparti Élet Házához, megtekintés szakvezetéssel, innen gyalogtúra a Sóvirág tanösvényhez, majd a szikeseken át a Kékbegy tanösvényhez, ahol szintén lesz szintén szakvezetés.

- Ha lesz még rá mód, a Madárvártánál lehet, hogy láthatunk madárgyűrűzést, majd kényelmesen megérkezünk a bázishoz Göbölyjárás Ifjúsági Szálláshelyére kb. 12.30-kor.

Ott közben készül a bográcsos étel. Kulturált körülmények között tudunk ebédelni, megnézhetjük az újabb bélyegeket a kiállítási keretekben és lesz a világ bankjegyeiből is bemutató, valamint egy totós vetélkedőt is tartunk.

Szervezés alatt van egy Interaktív Ragadozómadár Bemutató is.

Farmosról a teljes gyalogtúra a tanösvényekkel a Göbölyjárásig kb. 4 km, akik kerékpárral érkeznek is végig hozhatják magukkal a kerékpárt.

Innen a bázistól Tápiószentmárton vasúti megálló kb. 1.2 km-re van, minden óra 42 perckor mennek vonatok a Keletibe, a menetidő 63 perc.

Részvételi díj : a Pest Megyei Vadvirág Természetjáró Egyesület (PVTE) tagjainak díjtalan, tagsági kártyával nem rendelkezőknek 1.000,- Ft

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 23. (kérjük betartani a létszám kalkulálása érdekében)!

Minden érdeklődőt szeretettel Várunk!

Lipák István PTSZ elnökségi tag, szervező...

Bővebben: Pest Megyei Természetbarát Találkozó

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Pest Megyei Természetbarát Szövetség fogadóórája 2018. július 12-én és 19-én elmarad.

Ezeken a napokon kívül augusztus hónapban csak előre egyeztetett időpontban tudunk rendelkezésre állni.

Bejelentkezés e-mailban a martibognar (kukac) t-online (pont) címen lehetséges.

Szíves megértésüket köszönjük!

Bognár Márta

PTSZ elnök...

Bővebben: Nyári ügyfélfogadási szünet a PTSZ-nél

Tisztelt Jelentkezők!

A meghirdetett Alföldi Kéktúra vándorlás, amely 2018. június 29. és július 14. közötti napokra került kiírásra, az előre történő jelentkezés nagyon alacsony létszáma miatt nem lesz megtartva. A lemondás okairól az alábbiakban olvashat! Elnézést az okozott kellemetlenségért! Mindenkinek kívánok sok szép túrát a nyár folyamán!

Sporttársi üdvözlettel: Matolcsi György túravezető...

Bővebben: Elmarad az Alföldi Kéktúra vándorlás

 

Egy szokásos rövid hírlevélben szeretnélek Titeket tájékoztatni az aktualitásokról.

Javában tart a kilométergyűjtő akciónk, melyhez szeretnénk, ha minél több szervezet, család vagy baráti társaság csatlakozna. Célunk, hogy a megtett kilométerek és a résztvevők szorzata legyen legalább 40 075 km, azaz az Egyenlítő hossza. Szervezzetek kirándulást bármikor, bárhová. Legyen köztetek legalább egy fő, aki 30 évnél fiatalabb. Készítsetek a túra során egy fényképet, amin látszik az egész csoport. Ha tudtok dátumkijelzős képet készíteni tegyétek azt, ha nem tudtok, akkor az sem baj. Nyissátok meg a következő weboldalt és adjátok meg a kért adatokat: http://ifinapok.tfsz.hu/kmbekuldes

Készíthettek szelfit is a túra egy szép és jellegzetes helyén, ezt a következő oldalon tudjátok beküldeni: http://ifinapok.tfsz.hu/szelfikuldes A túrákat vagy szelfiket beküldők között jövő februárban, a közgyűlésen túrázással kapcsolatos ajándékokat sorsolunk ki.

A mellékelt felhívás terjesztésében kérjük a segítségeteket!

Eredeti terveink szerint június 9-10-ét jelöltük ki az idei Ifjúsági Természetjáró Napok dátumaként. Sajnos a támogatottság teljes hiányában úgy kellett döntenünk, hogy a rendezvényt nem hirdetjük meg országosan. Jelenleg semmilyen lehetőségünk nincs ajándékok sorsolására, azt meg nem szerettük volna, hogy egy júniusi rendezvény díjazására jövő februárban kerüljön sor. Nem akartuk azonban, hogy ez a kezdeményezés teljesen megszűnjön, ezért tagszervezeteink részére egy külön akciót hirdetünk erre a hétvégére: akik június 9-i vagy 10-i túra adatait töltik fel a fent említett kilométergyűjtő weboldalon, azok részére a jövő februári sorsoláson külön ajándékokat is ki fogunk sorsolni, vagyis ezek a túrák kétszeres eséllyel indulnak a sorsoláson. (Azért bízunk benne, hogy februárig összejön egy-két ajándékra való támogatás.)

A XXIX. TEGYOT-TEDOT helyszíne az eredeti kiíráshoz képest változott. A 2012-es találkozó helyszínén, Káptalanfüreden tudjuk megrendezni az előzetesen jelentkezett csapatok részére, kisebb létszámmal, egyszerűbb szabályokkal. A helyszín adta létszámkorlátokat figyelembe véve még egy-két csapat jelentkezését el tudjuk fogadni, de csak legkésőbb június 15-ig. Az érdeklődők a megadott e-mail címen válaszoljanak nekem és küldök név szerinti jelentkezési lapot.

Köszönöm, hogy elolvastátok a hírlevelemet. Jó túrákat és szép időt kívánok továbbra is:

Lehoczki Zoltán

A BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, az Erzsébetvárosi Természetbarát szövetség és az ÁPISZ SE Természetbarát Szakosztály 2018. június 9-én szombaton természetismereti sétát szervez a Soroksári arborétumba aSzibériai Nősziromvirágzásának megtekintésére. Találkozás: IX. ker. Közvágóhíd HÉV (H6) végállomása 8.50 órakor. A HÉV indul 9.05 órakor. Utazás Soroksár Hősök tere megállóig. Továbbutazás 166-os busszal a Kertészeti egyetem megállóig.

Útvonal:Péteri-major .- Soroksári Botanikus Kert. Táv: 5 km

(Belépő: Felnőttnek és diáknak 500 Ft, Nyugdíjasnak és óvodásnak 300 Ft)

Túravezetők:Dr. Balogh Istvánné és Telek György Kedvcsinálásul tekintse meg a rendezvényzenés meghívóját! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!...

Bővebben: Természetismereti bemutató túra a Soroksári Botanikus kertbe

Alkategóriák

Élménybeszámolók szekció

Kis hírek a nagy világból

Automatikus hírek a keresők segítségével az internetről.

A cél, hogy a lehető legtöbb információ eljusson hozzánk, hátha van közte számunkra érdekes is.

Nemzetközi Programok

Népszerű címkék

Nem találhatók címkék.

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg