Keresés

2019. február 21. csütörtök
Eleonóra, Norina
A Nap kel 06:44-kor,
nyugszik 17:24-kor.

Holnap
Gerzson, Zétény
napja lesz.

Hírlevél

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége Hírlevelele 2011 márcusában indult. Mára a TFSZ egyik legfontosabb, kimutathatóan hasznos kommunikációs csatornájává vált. Népszerűsége, a feliratkozók száma hétről-hétre nő. Szeretnénk, ha minden tagszervezetünkből minél többen, de legalább a vezetőségi tagok fel lennének iratkozva a Hírlevélre. A Hírlevél hetente egy alkalommal jelenik meg, rendszerint csütörtök dél környékén

huenfrderu

A Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, az Erzsébetvárosi Természetbarát szövetség és az ÁPISZ SE Természetbarát Szakosztály 2019. február 23-án szombaton természetismereti sétát szervez a Budai-hegységben a Rupp-hegyi természetvédelmi terület meglátogatására. Találkozás:február 23-án szombaton 8.50-kor a Széll Kálmán téren a 21-es autóbusz végállomásánál Útvonal:KFKI .- Irhás-árok .- Rupp-hegy .- Gazdagrét Táv: kb. 4 km, szint: 150 m.

Túravezetők: Dr. Balogh Istvánné és Dr. Balogh István...

Bővebben: Természetismereti kirándulás a Rupp-hegyi természetvédelmi területre

Figyelem! A díjátadó/megismételt közgyűlés időpontja a korábbiakhoz képest változott, 02.24. helyett 2019. március 2-án (szombaton) tartjuk!Meghívó a Teljesítménytúrázók Társasága 2019. évi megismételt tisztújító közgyűlésére Időpontja: 2019.március 2. szombat Helyszíne: Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium tornaterme, II. kerület, 1024 Budapest, Zivatar u 6.

tovább...

Bővebben: TTMR/ÉVTT/ÉVKTT díjátadó és TTT tisztújító közgyűlés - (a megismételt közgyűlés) időpontja 2019....

A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség 2019. február 24-én, délután 2-kor tartja a 2018-as év bajnokságainak és Giga Túra Ligának az ünnepélyes díjkiosztóját. Ekkor vehetik át a pólójukat azok a versenyzők, akik 500 pontot elértek a Giga Túra Ligában. A díjkiosztó helyszíne: 1024. Budapest Lövőház utca 39. III. em. Minden versenyzőt és érdeklődőt szeretettel várunk!MSTSZ elnöksége

tovább...

Bővebben: Meghívó az MSTSZ díjátadó ünnepségére

A Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, az Erzsébetvárosi Természetbarát szövetség és az ÁPISZ SE Természetbarát Szakosztály 2019. február 16-án szombaton természetismereti sétát szervez a Budai-hegységben a Hárshegyi (Szív) tanösvény meglátogatására. Találkozás:február 16-án szombaton a Széll Kálmán téren a 22-es autóbusz végállomásánál Útvonal:Szépjuhászné .- Hárshegyi (Szív) -tanösvény .- Széher út Táv: kb. 5 km, szint: 100 m.

Túravezetők: Dr. Balogh Istvánné és Telek György...

Bővebben: Természetvédelmi séta a Budai-hegységben a Hárshegyi (Szív)-tanösvény meglátogatására

Az információt Sztilkovics Szávó, a Mahart Zrt. vezérigazgatója az európai uniós forrás felhasználásával megvalósuló projekt indító konferenciájának szünetében jelentette be, Budapesten.

Elmondta, hogy a Mahart Zrt. közbeszerzési eljáráson választotta ki az Ex Ante Tanácsadó Iroda és a Mahart Passnave Kft. alkotta konzorciumot a munka elvégzésére, amelyre 1 millió euró áll rendelkezésre európai uniós forrásból.

 

Barna-Lázár Zoltán, az Ex Ante Tanácsadó Iroda ügyvezetője ismertette, hogy a munka keretében egyebek közt komplex anyagot készítenek a műszaki és ipartelepítési lehetőségekről, felülvizsgálják a jogi engedélyezési folyamatokat, elkészítik a komáromi kikötő megvalósíthatósági tanulmányát, és javaslatot tesznek 20 kikötőiprojekt-fejlesztésre.

image

 

Sztilkovics Szávó hangsúlyozta, soha ennyi forrás nem állt még rendelkezésre a dunai hajózásban rejlő lehetőségek feltérképezésére, egy ilyen típusú átfogó stratégia készítésére, amely mentén a kormány olyan beruházásokról dönthet, amelyek felkelthetik a befektetői érdeklődést, és gazdaságélénkítő hatásuk lesz. Példaként említette a gönyűi kikötő fejlesztését, amely egy német cég jelentős magyarországi beruházását vonzotta.

Barna-Lázár Zoltán rámutatott arra, hogy Magyarország 2030-ig jelentősen mértékben növelni kívánja a vizi áruszállítás arányát a kombinált árufuvarozásban, ehhez fejleszteni kell az infrastruktúrát a Dunán is.

A tanácsadó iroda ügyvezetője elmondta, májusig várják a konkrét fejlesztési ötleteket, javaslatokat kikötőfejlesztésre az erre a célra létrehozott www.huport.eu honlapon, ezekből választanak ki huszat, amelyet beépítenek a stratégiába.

 

The post Dunai kikötőfejlesztési stratégia készül appeared first on Bejárható Magyarország....

Bővebben: Dunai kikötőfejlesztési stratégia készül

A találkozó az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Wildtierland Hainich gGmbH, a Helmholz-Zentrum für Umweltforschung GmbH–UFZ és a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület közös szervezésében valósul meg.

 

image

 

Az Országos Lepke Monitorozó Program első műhelytalálkozójának célja, hogy bemutassa a program eddigi eredményeit és továbbfejlessze azt nemzetközi és hazai példák felhasználásával. A rendezvény lehetőséget kínál a jelenlegi felmérőknek eredményeik és élményeik megosztására, valamint a jövőben csatlakozni kívánók számára, hogy megismerjék a programban használt módszereket és az abban rejlő lehetőségeket.

 

Időpont: 2019. március 30-31.

 

Helyszín: Szepi Fogadó 2640 Szendehely, Szabadság út 1.

Regisztrációs határidő: 2019. február 28.

A részvétel, a szállás és az étkezés ingyenes.

 

Regisztráció itt.

 

The post Lepkemonitorozó műhelytalálkozó az Őrségben appeared first on Bejárható Magyarország....

Bővebben: Lepkemonitorozó műhelytalálkozó az Őrségben

A könyv két igen eltérő hegységünket, a „tűzben született” Mátrát és a „vízben ülepedett” Bükköt veszi górcső alá. Ahogyan azt az előző kalandkönyveknél megszokhattuk, a könyv bevezetésében a hegységek földtani múltjába merülhetünk el, valamint a szerző – Balogh Tamás – kedvenc tucatnyi túrájából is szemezgethetünk.

 

image

 

Az író a Mátra és a Bükk fejezet esetében is gondolt azokra, akik kezdetnek hangulatos városi sétára indulnának és felfedeznék Gyöngyös illetve Eger látnivalóit, kultúráját.

 

image

 

A hegységek eldugott, apró kis falvait és a környékbeli túralehetőségeket külön alfejezetekre bontva találjuk meg, mely nagyban segíti a gyors és könnyű eligazodást a túraötletek között. A népszerű helyek mellett, mint Kékestető vagy Bánkút, olyan csendes kis településeket is megismerhetünk, ahol még a boltosnéniknek és kocsmárosoknak van idejük egy kiadósat beszélgetni a betérőkkel.

 

image

 

A lapok hasábjain természetesen most sem maradhat el az egyes útvonalak nehézségi foka, hossza és időtartama. A kalandkönyveknek szinte védjegyévé vált, hogy nem csupán hasznos túraleírásokat kapunk, hanem személyes történetek töredékei lapulnak meg az egyes kirándulásokhoz kapcsolódóan, mellyel úgy érezzük, mintha a szerző egy meghitt, baráti beszélgetés keretében mesélne nekünk el mindent, ami az adott környékhez fűzi. Legyen az régi családi történet, egy idézet, vagy egyéb kulturális adalék, az biztos, hogy a Mátra és a Bükk kalandkönyve nem csupán egy száraz túraleírásokkal teli kötet, sokkal inkább egy személyes túravezetés.

 

Látványos riolittufa völgy kalandozásoktól kezdve, forrás kóstoló kirándulásokon át, a kerékpáros túrákig minden természetjáró talál az erőnlétének megfelelőt a Mátra és a Bükk esetében is. Külön fejezetet találnak azok a kalandvágyók, akik a szabad ég alatt alvás – azaz bivakolás szerelmesei -, melyben nem csak a szükséges felszerelésről tájékozódhatunk, hanem a legklasszabb helyekről is, ahol álomra szenderülhetünk egy nyári éjszakán, a csillagos égbolt alatt.

 

image

 

Ahogy a könyv borítóján is olvashatjuk, a kötet segít elindulni, de a Mátra és a Bükk legjobb helyeinek felfedezése és az ott szerzett élmények és emlékek bizony ránk: olvasókra várnak.

 

Megvásárolható: https://www.libri.hu/konyv/balogh_tamas.a-matra-es-a-bukk-kalandkonyve.html

Terjedelem: 191 oldal

Ár: 3300 Ft

 

A kalandkönyvek további kötetei:

A Dunazug kalandkönyve – Könyvajánló

A Dunakanyar kalandkönyve – Könyvajánló

A Káli-medence kalandkönyve – Könyvajánló

The post A Mátra és a Bükk kalandkönyve – Könyvajánló appeared first on Bejárható Magyarország....

Bővebben: A Mátra és a Bükk kalandkönyve – Könyvajánló

Az idei évtől már 19 helyszín és három jármód közül választhatnak a diákok és tanáraik. Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron akár 10 000 gyermek juthat el az idei szezonban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a helyek bizonyára hamar betelnek, ezért érdemes január 28-tól figyelni a www.vandortabor.hu weboldalt!

 

image

 

A táborok a környezettudatosság jegyében zajlanak majd, ügyelve a fenntarthatóságra, a szelektív hulladékgyűjtésre, az erdészeti erdei iskolák pedig szemléletformáló programokat is kínálnak a résztvevőknek. Cél, hogy a gyermekek az aktív időtöltés közben ismerjék meg környezetüket, a természeti és kulturális értékeket. Szintén az idei év újdonsága, hogy a táborokban részt vevő gyerekek számára fotó- és novellapályázatot írnak ki a szervezők, melyek részleteiről nemsokára a weboldalon is tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

image

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

 

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos 2017-ben hívta életre a Vándortábor Programot. Az államilag támogatott táborok sikerét bizonyítja, hogy a tavalyi nyáron már összesen több mint 7000 gyermek és közel 1100 pedagógus vett részt, amely mintegy 40 000 vendégéjszakát jelent. Két év alatt összesen 1400 pedagógus végezte el a nyári táborok valamelyik képzését, a gyalogosat, a vízit vagy a kerékpárosat. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tavalyiak mellett újabb útvonalak nyílnak meg a vándortáborozók előtt.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) által szervezett erdei vándortáborokban a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis vadregényes erdeiben kalandozhatnak a diákok, miközben a szervezők megkezdték két új útvonal kialakítását a Vasi-hegyháton és a Zemplénben.

 

image

Elmer Tamás OEE, Erdei Vándortábor project felelős

 

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség bringás táboraiban idén szintén két új nyomvonalon kerekezhetnek a Balaton-felvidéken, valamint a Bükk-Aggtelek térségben. A páratlan szépségű helyek mellett megmaradnak a tavalyi népszerű útvonalak is, mint az Őrség, a Felső-Tisza-vidéke, a Körösök völgye, valamint a Palócföld. A pedagógus továbbképzésről bővebb információ itt olvasható.

 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban hódíthatják meg a hazai folyókat. Új helyszínként pedig a vadregényes Tisza-tó kapcsolódik be a programba, ahol Sarud központtal szerveznek élménydús táborokat.

 

A frissen jelentkezett pedagógusok képzései már tavaly ősszel elkezdődtek, melynek során a jelentkezők az elméleti ismereteket sajátították el az Országos Erdészeti Egyesület, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében. A képzések tavasszal folytatódnak, a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tanárok a lehető legjobb felkészítésben részesüljenek, és hasznos ismeretek birtokába jussanak. Az egyes képzések jelentkezési lehetőségeiről a www.vandortabor.hu weboldalon keresztül lehet tájékozódni.

 

image

 

Egységesen 25 000 forintos részvételi díjért vehetnek részt a diákok a táborokban, amely tartalmazza a teljes ellátást, a szállást és a táborokhoz tartozó egyéb programok belépődíjait is, valamint a kerékpárokat és hajókat, illetve az ehhez tartozó felszereléseket. Az állam által támogatott Vándortábor Program különösen kedvezményes áron nyújt egyhetes nyaralási lehetőséget az általános iskolás és középiskolás fiataloknak.

 

Az első egyhetes turnus 2019. június 15-én, szombaton indul. Ezt követően vándortábori útvonalanként változó időpontokban, a jelentkezési felületeken található naptárban látható napokon lehet indulni augusztus 12-ig.

 

A jelentkezési felület 2019. január 28-án nyílik meg és a táborhelyek megtelte után, de legkésőbb 2019. április 30-án zárul le.

 

A programhoz kapcsolódóan továbbképzések indultak a kísérő pedagógusok számára, ennek költsége 15 000 forint.

A képzést elvégző pedagógusok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

The post Január végétől lehet jelentkezni a 2019-es Vándortáborokba appeared first on Bejárható Magyarország....

Bővebben: Január végétől lehet jelentkezni a 2019-es Vándortáborokba

Nemzetközi Programok

Népszerű címkék

Nem találhatók címkék.

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg