Keresés

huenfrderu

BESZÁMOLÓ

A 2015-ös természetjáró találkozónk szervezése kicsit nehezen indult. Hagyományosan az előző évi TEGYOT-TEDOT záróünnepségén szoktuk a következő év rendezőjét és helyszínét kihirdetni. Ez 2014-ben elmaradt. A jelentkező Szekszárdi Ifjúsági Unió ugyanis kis türelmet kért, hogy az elképzelt terveit biztos anyagi háttérrel oldhassa meg. Kivártunk! Az IFU-sok még a 2014. november elején megrendezett Ifjúsági Vezetők Országos Találkozóján is bemutatták terveiket, és keresték a megvalósításhoz a forrásokat. Azonban a támogatók hiánya, a pályázatok alacsony nyerési esélye kockázatossá tette a rendezvény költségeinek megszokott nagyságrenden tartását, így nem merték bevállalni a rendezvényt. 2014. novemberében lemondták a találkozó megrendezését.

A Természetjáró Fiatalok Szövetségének (TFSZ) vezetősége, hogy a 25 éve minden évben megrendezett ifjúsági találkozó ne maradjon el 2015-ben magára vállalta a Természetjáró Gyerekek és Diákok 26. Országos Találkozójának megszervezését. A szervezést rohammunkában kezdtük meg 2014 végén. Első feladat a helyszín megtalálása volt. Evidensnek tűnt, hogy a főváros környékén keressünk helyszínt, hiszen ezt egyrészt jól ismerjük, számos versenyhelyszín lehetőség van, és nem kell utazni az egyes programok megszervezése, feladatok ellátása érdekében. A résztvevők költségeinek alacsonyan tartása érdekében olyan táborhelyet kellett keresni, ahol olcsó a szállás, és étkezési lehetőség is van. Két tábor került számításba a cserkészek Júlia majori tábora és a Csillebérci volt Úttörőváros, mivel ezek környékén található olyan erdő, ahol tájékozódási túraversenyek pályái kialakíthatók. Ár-értékarányban az utóbbi találtuk megfelelőbbnek, ráadásul itt a KFKI területén működő FHGASZTRO Kft. az étkezést is jó áron biztosította.

Ez után már bátran tudtuk tájékoztatni tagszervezeteinket, hogy a rendezvény nem marad el: a szokott időben (június 28. és július 3. között) a Természetjáró Fiatalok Szövetsége szervezésében lesz Csillebércen.

És akkor elindult a munka dandárja. A rendezvény, az egyes hagyományos versenyek megszervezése mellett legfontosabb feladatunk támogatok, szponzorok keresése volt, mivel a tábor gyerekek által fizetendő költségét a szokott 20 000 Ft környékére szerettük volna leszorítani. És szerencsére sikerült. Támogatást nyertünk a Köztársasági Elnöki Hivataltól, ahonnan a szabadidős programok költségeinek fedezetét kaptuk; a Norvég Civil Alaptól, ők a kísérők és rendezők költségeinek (szállás és étkezési díjának) felét biztosították; valamint a MAVIR Zrt.-től, akik a nevezési költségek egy részét vállalták át. Így tagszervezeteink tagjainak 21 000 Ft-ot kellett fizetni a 6 napos találkozó részvételi díjaként.

A versenyek szervezésébe egyik tagszervezetünket a Gémes Természetjáró Egyesületet vontuk be. Ők - Dravecz Ferenc vezetésével - szervezték meg az éjszaki és a nappali tájékozódási túraversenyünket, valamint nagyobb részben a teljesítménytúrát. A tábor ideje alatt a versenyek lebonyolításában is segítettek. Köszönet érte!

Aztán jött egy nap, ami erősen kétségessé tette terveink megvalósíthatóságát. 2014. december elsején a lehulló csapadék és a hideg katasztrófahelyzetet alakított ki, a jég a fák ágaira fagyott, fák, oszlopok dőltek ki, vezetékek szakadtak le, az erdő szinte letarolódott és teljesen járhatatlanná vált kiválasztott helyszínünk környékén. Bár még egy fél év volt hátra, de kicsit kétségbeestünk, lehet-e versenyezni ilyen körülmények között.


PICT0144.JPG

fotó a katasztrófáról

Szerencsére a nagyobb utakat az erdészek hamar felszabadították, és így versenyterveink kis módosítással (pl. csak utakon megoldható feladatok kijelölésével) megvalósíthatóvá vált, a tábor környékén az éjszakai és nappali versenypályák kialakíthatók voltak.

Persze még számos kisebb-nagyobb feladat várt a rendezőkre a tábor logójának megtervezésétől, a menü egyeztetésén, a pólók és kitűzők megrendelésén keresztül, a szabadidős programok megszervezéséig …. és persze még sorolhatnánk. Izgatottságunk egyre nőtt, a végén már számoltuk a napokat. Azért még az utolsó hétvégére is jutott egy kis feladat. Az éjszakai versenypálya egy részéről a decemberben kidőlt fákat nem takarították el (állítólag a terület magántulajdon, de a gazda nem fellelhető). Így néhányan a szervezők közül kihúzkodtuk az ágakat, megtisztítottuk az utakat, hogy éjszaka ne akadjanak fenn rajta a gyerekek.

 


És aztán el is jött a várva várt …. A találkozó június 28-án vasárnap indult. A Természetjáró Gyerekek és Diákok 26. Országos Találkozóján közel száz 10 és 18 év közötti fiatal vett részt, idén kiegészülve néhány családi és 18 + (korábbi versenyeken részt vevő) csapattal. A nevezők közül 19 csapat gyerekkorú (10-14 éves), 6 csapat pedig ennél idősebb volt. Úgy látszik diák csapataink kinőttek a középiskolákból, mert eddig többnyire az arány fordított volt.

 

A csapatok vasárnap délután 2 óra felé kezdtek érkezni a Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ (idősebbek kedvéért egykori Úttörőváros) IV. altáborába. 

image001

 


A regisztráció és a retro kőházak elfoglalása gyorsan megtörtént. Így 5 órakor az előzetes programnak megfelelően már gyülekeztünk is (mi felnőttek) az első összeröffenésre, melyen a tábor vezetése tájékoztatta a csapatokat kísérő vezetőket a tábor programjáról, az első néhány versenyről, azaz a legfontosabb tudnivalókról az éjszakai, az elméleti és a nappali verseny kapcsán. A csapatvezetők megkapták a csapatok indulócsomagját, mely a programfüzet, a tábori póló, karpánt és kitűző mellett egy piros baseball sapkát is tartalmazott, utóbbi a ZF Hungária Kft. ajándékaként. 

Sietős volt a dolgunk, hiszen fél 6-ra hirdettük a tábor ünnepélyes megnyitóját, melyre sok külsőst is meghívtunk. Az ünnepélyes tábornyitón került sor ugyanis a 2014. évi Ifjúsági Természetjárásáért Díj átadására is.image002

A tábornyitót a TFSZ 25. jubileumi évének jegyében a megszokottnál ünnepélyesebbre terveztük. Az ünnepi jelleget a Pesti Barnabás SZKI 4 fős csapata adta, akik a természetjárás történetét vonultatták fel verses, zenés műsorukban.


   
 
   

Ez után került sor a díjátadásra. A TFSZ több, mint 10 éve minden évben díjazza a kiemelkedő eredményeket elérő ifjúsági túravezetőket. A díjra tagszervezeteink és más civil szervezetek terjesztik fel túravezetőiket, a díjazottakról a TFSZ vezetősége dönt. Idén 5 emlékérmet és plakettet, valamint egy életműdíjat adtunk át. Díjazottjaink: Pólya Sándor, Bacsó Nándor, Mag Éva, Karsai Ilona, Südi Péter. Az életműdíjat - a díjazott nagy meglepetésére - a TFSZ elnöki posztjáról tavaly leköszönő Lehoczki Zoltánnak adta át a jelenlegi elnök Kriston Zoltán. (Az elnökség sikeresen tartotta titokban összeesküvését, hogy idén egyik vezetőségi tagja kapja meg az életműdíjat.)

         
Pólya Sándor Mag Éva Bacsó Nándor    
 image006  image007  image008  
Lehoczki Zoltán  
 image011  
Südi Péter Karsai Ilona  
 image009  image010                 Az emlékplakettimage012  


A díjak átadása után két fiatal a XV. kerületi Csomópont tehetséggondozósok közül énekelt nekünk néhány fülbemászó számot. Az ünnepséget követő szendvicsvacsora után már készülődhettünk első hagyományos versenyszámunkra, az éjszakai tájékozódási túraversenyre.

_MG_3642.jpg

 

Ezt a tábortól délre, a Csillebérc elnevezésű, M 1: 10.000 méretarányú, több színnyomású, 5 m alapszintközű 2014-ben felülvizsgált tájfutó térképen rendeztük. A gyerekek a KFKI buszvégállomástól, a diákok közvetlenül a tábor hátsó kapujától indultak. A pályaadatok a következők voltak:

Az éjszaki versenypálya adatai

Jellemzők TEGYOT pálya TEDOT pálya
Ellenőrző pontok száma 20 ellenőrző pont
+ kötelező útvonal
28 db ellenőrző pont + kötelező útvonal
Távolság 5740 m 7800 m
Szintemelkedés 155 m 230 m
Menetidő 140 perc (szintemelkedéssel, úton számolva) 185 perc (szintemelkedéssel, úton számolva)
Menetsebesség 3,0 km/óra
Szintemelkedés 1 perc / 10 m
Keverési idő 60 perc 65 perc
Versenyidő 200 perc 250 perc

Nem voltak eltévedők, sőt a programban előre beharangozott hajnali 2 óráig minden csapat beért, sőt ágyba is került. (Reggeli tornától eltekintünk, ha minden csapat beér 2 óráig J.) Ez mutatja azt is, hogy jól felkészített csapatok jöttek el a találkozóra, hiszen szinte minden évben ez a versenyszám a vízválasztó. Ha nem kell csapatokat keresni az éjszakába az azt jelenti, hogy a versenyek sikeresen lebonyolíthatók.

_MG_3652.jpg


A hajnali fekvés után lazább kezdéssel indítottuk a napot. A tábor csak 8 óra felé ébredezett és 9-re mentünk reggelizni. A reggeli a tábor területén volt. Sok időt azonban nem hagytunk a rekreálódásra a gyerekeknek, hiszen 10 órától a következő versenyszámunk, az elméleti verseny indult. Erre a verseny előtt kb. egy hónappal megadtuk a fiataloknak, hogy milyen témakörökből érdemes készülni. A megszokott tájékozódási feladatok mellett idén Budapest, főváros történetéből, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkról kérdeztük a versenyzőket. A csapatok gyorsan megoldották a feladatokat, sok csapat a rendelkezésre álló két órát sem töltötte ki. A feladatlap végén lévő két ügyességi pluszfeladattal is megbírkózott a csapatok zöme, pl. átbújtak egy A4-es lapon. Az ebédhez egy kis sétát kellett tennünk a KFKI étterméig, cserébe bolonyai spagetti járt._MG_3745.jpg

 

Még aznap délután a nappali tájékozódási túraversenyre is sor kerül. 2 órakor gyülekeztek a csapatok. Az indítás előtt egy feladatot már a rajtban meg kellett oldani, távolságot és szintemelkedést kellett a versenytérképről leolvasni. A rajtoltatás 3-5 percenként történt. A nappali pálya a táborból észak felé vezetett, János-hegy tájfutó térképen versenyeztünk. A pályaadatok az alábbiak voltak:


A nappali versenypálya adatai

Jellemzők TEGYOT pálya TEDOT pálya
Ellenőrző pontok száma 19 db ellenőrző pont + kötelező útvonal 29 db ellenőrző pont + kötelező útvonal
Távolság 6480 m 7530 m
Szintemelkedés 125 m 305 m
Menetidő 145 perc (szintemelkedéssel, úton számolva) 157 + X perc (szintemelkedéssel)
Menetsebesség 3,0 km/óra 4,0 km/óra
Szintemelkedés 1 perc / 10 m
Keverési idő 65 perc 75 perc
Versenyidő 210 perc 157 + X* perc + 75 perc

* Az X olyan részidő, melyet a csapatoknak kellett kiszámolni.

A csapatok most is sikeresen vették az akadályt, a diákok a hosszabb pályáról még 6 óra előtt visszaértek. A vacsora után még egy kis fejtágítás is várta az érdeklődőket. Csáky Péter érkezett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól, aki rövid előadás keretében mutatta be a tábor környékén élő legérdekesebb, legritkább növény- és állatfajokat.

És a táborlakók jók voltak, ezért a napot egy rövid mesével zártuk, melyet egyik tagszervezetünk a tárnoki Zrinyi Miklós Úttörőcsapat vezetője, Várhelyi Marika írt „A pusztamaróti vérbükk hiteles legendája Zrínyis módra” címmel. A gyerekek elfáradtak, a tábor elpihent….


A program tovább sűrűsödött. Korán keltünk, már fél 8-kor reggeliztünk, majd kék busszal indultunk a Budai Várba, a városismereti verseny színhelyére. A csapatok a Vízivárosi Klubból rajtoltak, _MG_3786.jpgmelyet az I. kerületi önkormányzat bocsátott rendelkezésünkre. Kedves fogadtatásban volt részünk, az indulásig a gyerekek a klub előtti padokra ültek le, mint a drótra a verebek. A városismeret versenyen a vár egész területén kellett feladatokat megoldani, totót kitölteni a falakon, szobrokon lévő emléktáblákról, fényképek helyszíneit megkeresni, kérdésekre válaszolni. A gyerekcsapatoknak 3, a diákoknak 4 órájuk volt a sok-sok feladatok megoldására. A verseny után az I. kerületi önkormányzat vendégeként a Halászbástyára is feljutottunk. Csodaszép időben gyönyörködhettünk a budapesti panorámában.

 

_MG_4187.jpg

A Vízivárosi klubba visszaérkezve megkaptuk hideg ebédünket és a nagy csapat együtt sétált át a Batthyányi téri hajóállomásra, ahonnan egy órás hajókázásra indultunk a Dunán. Egészen az új Nemzeti Színházig lehajóztunk, majd visszafordulva a Parlamentig haladtunk. Gyönyörű kék ég, fehér felhőpamacsok, a főváros világörökségének dunaparti épületegyüttese … kell ennél több. Csattogtak a fényképezőgépek. A napot a parlamenti látogatás koronázta meg a szó szoros és átvitt értelmében is, hiszen a rövid látogatás alatt nemcsak az épületet, a képviselők üléstermét, hanem a koronát és a koronázási ékszereket is megtekinthettük. A parlamenti látogatás lehetőségét az MTSz-nek köszönjük.

Aztán vissza táborba, vacsi és este tábortűz, melynél megint a Csomópontosok énekeltek, gitároztak. Lehetőség volt (minden este) egy kis kézműveskedésre is, régi kiszolgált pólókból fontak maguknak a gyerekek karpántot az újrahasznosítás jegyében. És megint nem kellett altatni a gyerekeket, de a szervezőket sem (bár a mi helyzetünket némi versenyfeladat értékelés még nehezítette).


A negyedik nap talán a legnagyobb kihívás napja, a teljesítménytúráé. Ismét fél 8-kor reggeli, majd bérelt busszal, két csoportban indulás Hűvösvölgybe. A teljesítménytúra ugyanis innen indult a kék sáv turistajelzésen. Lásd 2. ábra.

 

A teljesítménytúra útvonala

Az érintett állomások rendre: Rajt: Hűvösvölgy, 1. Hármashatárhegyi repülőtér, 2. Határnyereg, 3. Árpád kilátó, 4. Hármashatár-hegy, 5. Virágosnyereg, 6. Csúcs-hegy, 7. Solymár - Szarka vár, 8. Rózsika forrás, 9. Jegenye-völgy - vízesés, 10. Solymás – Shell kút (a gyerekpálya vége, innen kék busszal jutottak vissza Hűvösvölgybe), 11. Budaliget, 12. Remete szurdok, cél: Hűvösvölgy. A gyerekek 18,8 km, a diákok 27 km tettek meg. A szintemelkedés 644, illetve 874 m volt. Ezt a gyerekeknek 7, a diákoknak 9 óra alatt kellett teljesíteniük._MG_4092.jpg

A túrázók a frissítőpontokon vizet, csokoládét kaptak. Az ebédcsomagot a Szarka vár mellett, a vár megtekintése után osztottuk, ahol hosszabb pihenőre is lehetőség volt. A célba érkezők jól megérdemelt jutalomként egy szelet pizzát kaptak a Gyermekvasút végállomásánál, majd visszavasutaztak a táborba. Este, vacsi után még céllövésben is kipróbálhatták magukat a gyerekek. Erre a Honvédség és Barátai ……… hívták meg a gyerekeket csak, hogy ne unatkozzanak a teljesítménytúra után. És sor került az első eredményhirdetésre is: kiosztottuk a jól megérdemelt érmeket és okleveleket az éjszakai és elméleti verseny győzteseinek. Apró ajándékok, csoki, cukor sem maradhatott el.


A sűrű programnak köszönhetően, összes kötelességünknek, azaz a kiírt versenyszámoknak eleget téve egy szabadnapot is biztosítani tudtunk a gyerekeknek. És hogy mindenkinek érdeklő programot találjunk egy állatkerti sétát szerveztünk a résztvevők fiataloknak. Szerintem senki nem unatkozott, talán még kevés is volt az ott töltött kb. 4 óra. (A szervezők csak azt sajnálták, hogy nekik jóval korábban vissza kellett menni, hiszen az végső eredményhirdetésig még sok dolguk volt.) Hazafelé (bocsi még csak a tábor felé) egy kis libegőzés is belefért a programba. Innen séta a táborig, majd beszélgetési lehetőség Balogh Gábor olimpikonnal._MG_4187.jpg

 

Az utolsó vacsi után a jól megérdemelt zárás. Kihirdettük az elmaradt versenyszámok, a nappali és városismereti verseny eredményét, kiosztottuk a jól megérdemelt összetett díjakat. Összetett versenyt a TEGYOT kategóriában a budapesti Ady csajok, TEDOT kategóriában a kaposvári Nekünk 8 csapat nyerte. A nyerteseken kívül is mindenki nyert, sok-sok élménnyel gazdagodott. Hálásan vagyunk támogatóinknak és a táborszervezésben közreműködőknek, akiknek köszönhetően a találkozó résztvevői igen jól érezzék magukat.

Az eredményhirdetést követően mind a gyerekek, mind a kísérők buliztak. A gyerekeknek a Csomópontosok adtak élőzenét, a felnőtteket pedig hidegtálas vacsorával vendégeltük meg megköszönve a csapatok felkészítését.


Reggeli után már csak egy (szomorú L) program maradt hátra a csomagolás, és a tábor elhagyása. A pesti Brassósok még egy rövid túrát tettek a környéken, majd dél felé Ők is elindultak haza. Majd a szervezők is, szomorú szívvel, de igencsak megkönnyebbülve …

Sikeres tábor volt! és nem csak mi értékeltük így, hanem a tábor végén egyik résztvevőnk az alábbi versikével összegezte a táborban történteket:

A LEGhatárkövesebb TEGYOT-TEDOT,

ami VÁRakozásunkat teljesítette,

ÁLLATira jól éreztük magunkat, és

ha a felhők felett nem is, de LIBEGtünk.

Reméljük valóban mindenki jól érezte magát és jövőre Egerben (pontosabban Felsőtárkányon) minden idei résztvevővel újra találkozunk. Hiszen most a záróünepélyen sor került a stafétabot átadására, amit a Heves megyei Természetjáró Szövetség vett át Papp Laci személyében.


A 2015-ös TEGYOT-TEDOT történéseinek hű krónikása, egyben táborvezető

                                                                                   Magyar Emőke

A fényképek többségét Magyar Emesének köszönjük! És még egyszer köszönetet mondok szervezőtársaimnak, akik megérdemlik, hogy nevüket is felsoroljam a beszámoló végén:

Dravecz Feri, Király Mónika, Kiss Rozi, Kriston Zoli, Lehoczki Zoli, Magyar Emese, Magyar Lajos, Mátyás Noémi, Szalai Laci


   
  Elméleti verseny (2015.06.29.)
   image001
   
A nappali tájékozódási túraverseny indításaimage003 és ismerkedés a versenytérképpelimage004
   
A városismereti verseny a Budai Várban volt (2015.06.30)image006 Vajon mi a helyes válaszimage007
   
Időnként megpihentünk
 image009  
   
A verseny után meglátogattuk a Halászbástyát az I. kerületi Önkormányzat vendégeként
 image010  
   
Csodaszép időben hajókáztunk a Dunán
   
 image011  
Sétát tettünk a Parlamentben is Legnagyobb kihívást a teljesítménytúra jelentette (2015.07.01.)
 image013  image014
   
Jól elfáradtunk Még szerencse, hogy haza a Gyerekvasút vitt minket
 image015  image016
   
Gyülekezés a díjkiosztóra (2015.06.02.) A díjkiosztó
 image017  image018
   
Egy a díjazott csapatok közül A legjobbak szerény ajándékot is kaptak
 image019

 image020


 
Az összetett verseny győztesei TEDOT és TEGYOt kategóriában (Nekünk 8image021 és Ady csajok)

 

 

tegyot-tedot címkék

{component index.php?option=com_fjrelated&view=fjrelated&layout=blog&Ittemid=3849}

Népszerű címkék

Nem találhatók címkék.

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg