Keresés

huenfrderu

KÖSZÖNJÜK!

25 évvel ezelőtt alakult meg a Természetjáró Fiatalok Szövetsége. Egy egyesület, mely célul tűzte ki, hogy segíti a felnövekvő ifjúságot abban, hogy a természetet megismerhesse, a természetjárást pedig életformaként űzze. Tette mindezt úgy, hogy mindenkor békességben megfértek egymás mellett a hozzájuk csatlakozó kisközösségek: iskolai természetjáró csoportok, úttörők és cserkészek.

Mi, tárnokiak 17 éve csatlakoztunk az országos szintű egyesülethez. Mit köszönhetünk nekik?

Minden évszakban és minden hónapban irdatlan mennyiségű közösségi élményt, mely során a felnőttek, „kiöregedettek” helyére mindig kerültek újak, fiatalok. A felnőttekké váltak pedig immár saját családi, baráti körükben folytathatják, folytatják azt, amit kisgyermekként nálunk megismertek, megszerettek.

Szakmai fórumokat, melyen felnőtt fejjel mi is okosodhattunk.

Országos több fordulós turisztikai vetélkedőket, melyeken elméletben és gyakorlatban is ismerkedhettünk és bizonyíthattunk a természetjárás minden területén. Sikeresen szerepeltünk a kiírt versenyeken. Volt, hogy a 149 induló csapat közül lettünk elsők. Az évek során több dobogós helyet is szereztünk.

Bővebben ...

A PUSZTAMARÓTI VÉRBÜKK HITELES LEGENDÁJA ZRÍNYIS MÓDRA

Valahol a Gerecse szívében, Tárnoktól csupán ötven kilométerre áll egy vénségesen vén fa a Marót–hegyi Sólyomfészek bejáratánál.

Ez a fa akkora, hogy hétszer is megpróbáltuk, mégis mindig hét hetedikes bakancsos kellett ahhoz, hogy karjukkal körbeérjék.

Télen ezüstösen csillog a fehér hóban, nyáron sötétvörös leveleivel tűnik ki a sötétzöld fenyők közül. Még érdekesebb, hogy úgy tűnik, vastag törzse két külön részből forrt egybe, és a gyökerektől két méter magasban most is kettéválik. Így él a fa több mint kétszáz esztendeje.

A legenda, melyet az itt táborozó tárnoki úttörők évtizedek óta ismernek és terjesztenek, azt az időt idézi, amikor az ország észak-keleti csücskében, Monokon Kossuth apánk megszületett.

Ha érdekel benneteket, fogadjátok szeretettel a vérbükk történetét!

Akkoriban ezen a helyen néhány szegény favágó élt csupán családjával. Kis házikóikban szerényen és tisztességesen éldegéltek abból, amit az erdő adott számukra. Nem vágtak ki egyetlen fát, nem öltek meg egyetlen vadat, nem téptek le egy szál virágot sem feleslegesen. Szerették és óvták az erdőt, hiszen tudták, hogy úgy, mint az itt élő vadaknak, nekik is ez az otthonuk.

A legöregebb embernek volt egy kis unokája. Ő volt a legszebb szőke lány, aki valaha az erdőket és a mezőket járta. Szépségét csak kedvessége múlta felül. Szerette is mindenki, aki ismerte. Volt még egy különleges tulajdonsága. Ha énekelni kezdett, az erdő állatai meglátogatták őt. Ismerte a környék szarvasait, őzeit, hegyi kecskéit, vaddisznóit, nem beszélve a környék mókusairól, madarairól.

Bővebben ...

A TFSZ 25 éves közgyűlése és ünnepélye

 

 

{besps}phocagallery/2015_kozgyules/{/besps}

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg